Distrugerile provocate de uraganul Idalia, care abia acum se manifestă în unele părți din sud-estul Statelor Unite, vor pune și mai multă presiune asupra unei industrii de asigurări de locuințe care se afla deja în plină criză, datorită costurilor tot mai mari ale asigurării proprietăților împotriva efectelor schimbărilor climatice, scrie Yahoo News.
Doar în ultimii doi ani, mai mult de o 12 de asigurători au încetat să mai emită polițe noi în Florida, iar șapte companii din acest stat și-au încetat complet activitatea. Piața asigurărilor din Louisiana, unde creșterea nivelului mării este o problemă din ce în ce mai mare, a intrat, de asemenea, în criză. Nu este vorba doar de sud-estul țării. În ultimele câteva luni, mai mulți dintre cei mai mari asigurători din California și-au redus afacerile în acest stat din cauza riscurilor crescute de incendii distructive.
În timp ce impactul este cel mai acut în aceste zone greu încercate, pericolul unor dezastre costisitoare a făcut ca primele de asigurare să crească și în alte state. Mulți experți spun că Florida și California oferă o avanpremieră a ceea ce se va întâmpla probabil în întreaga țară, pe măsură ce vremea devine mai severă în timp.
Dezastrele majore cauzate de climă au provocat pagube estimate la 1.100 de miliarde de dolari în ultimul deceniu, obligându-i pe asigurători să plătească proprietarilor de locuințe mult mai mult decât în trecut. Cei mai mulți au majorat primele lunare pentru a încerca să-și echilibreze finanțele, dar prețurile nu pot ajunge la un nivel atât de ridicat înainte ca majoritatea americanilor să nu-și mai poată permite o asigurare.
De ce există o dezbatere
Există un consens larg asupra faptului că situația actuală este nesustenabilă și că va deveni și mai gravă pe măsură ce schimbările climatice vor face ca fenomenele meteorologice extreme să devină tot mai frecvente. Cu toate acestea, există o dezbatere cu privire la cea mai bună modalitate de a salva industria asigurărilor de locuințe înainte ca zone întregi din țară să devină efectiv neasigurabile.
O parte din dezacorduri se încadrează în liniile partizane. Conservatorii susțin, în general, că legiuitorii impun prea multe restricții cu privire la momentul și la cât de mult pot crește primele de asigurare, ceea ce, în opinia lor, face imposibil ca asigurătorii să ia în considerare în mod corespunzător riscurile climatice atunci când își concep polițele.
Cu toate acestea, mulți dintre cei de stânga spun că guvernul ar trebui să intervină mult mai puternic pe piață, de exemplu cerând asigurătorilor să acorde reduceri proprietarilor de locuințe care își modifică casele astfel încât să fie mai puțin predispuse să fie distruse de furtuni sau incendii. Alții spun că asigurările guvernamentale, cum ar fi planul federal de protecție împotriva inundațiilor și programele de asigurare gestionate de stat, ar trebui să fie extinse în mod semnificativ, astfel încât să servească drept garanție atunci când companiile private nu sunt în măsură să ofere acoperire.
Un alt pas esențial este reducerea cantității de daune provocate de dezastre. Pentru a realiza acest lucru, unii experți spun că statele trebuie să îmbunătățească disponibilitatea locuințelor în zonele bine protejate și să creeze stimulente pentru ca oamenii să părăsească zonele riscante.
Alții spun că este important să nu se impună prea multe constrângeri în ceea ce privește creșterea primelor, deoarece puțini oameni se vor muta în locuri vulnerabile dacă asigurarea unei locuințe acolo este prohibitiv de scumpă.
Este prea devreme pentru a ști cât de mare va fi lovitura pe care uraganul Idalia o va da pe piața asigurărilor din Florida, dar există speranța că distrugerile sunt mai puțin extinse decât se temea inițial. Pagubele materiale provocate de furtună ar putea fi cuprinse între 12 și 20 de miliarde de dolari, o fracțiune din cele 113 miliarde de dolari provocate de uraganul Ian anul trecut.