Photo 135053582 / Pollution © Andrei Afanasiev | Dreamstime.com

Planul UE de a interzice până la 7.000 de substanțe chimice periculoase eșuează grav – studiu

Un plan al UE de interzicere a până la 7.000 dintre cele mai potențial periculoase substanțe chimice de pe piața europeană până în 2030 eșuează grav, potrivit unui studiu citat de The Guardian.

În urmă cu un an, UE a lansat o foaie de parcurs pentru interzicerea unor grupuri de substanțe toxice legate de daunele aduse mediului și de boli grave, cum ar fi cancerele, dereglările hormonale și tulburările de reproducere. Printre acestea se numărau toți bisfenolii, cele mai periculoase substanțe ignifuge, și substanțele chimice PFAS (substanțe per- și polifluoroalchilice), din ce în ce mai controversate.

Cunoscute și sub denumirea de „substanțe chimice veșnice”, formulele PFAS se acumulează în mediul natural, unde au nevoie de sute de ani – sau chiar mai mult – pentru a se degrada. Acestea au fost utilizate atât de omniprezent în ultimul secol încât un studiu al guvernului american le-a găsit în sângele aproape tuturor americanilor, în timp ce un studiu din acest an a înregistrat 17.000 de situri contaminate în Europa – și 2.100 de puncte fierbinți.

Foaia de parcurs privind restricțiile a fost introdusă ca o măsură provizorie pentru a proteja publicul și natura în timp ce Comisia Europeană finalizează o actualizare a programului său complex Reach (care compilează la nivel central datele privind substanțele chimice sintetice moderne și stabilește norme pentru guvernanța acestora).

Dar Reach a fost amânat, iar Comisia a folosit până acum foaia de parcurs pentru a pune în aplicare interdicții pentru doar 14 grupuri de substanțe chimice, dintre care doar două par a fi etanșe, potrivit unui raport comun al grupului de drept ecologic ClientEarth și al Biroului European de Mediu.

Hélène Duguy, consilier juridic și politic al ClientEarth, a declarat că întârzierea acțiunilor a demonstrat „eșecul abordării fragmentate a UE în ceea ce privește interdicțiile privind substanțele chimice. Această abordare înseamnă că oamenii și mediul nostru nu sunt protejați împotriva celor mai dăunătoare substanțe chimice. Acest lucru trebuie să se schimbe acum. Autoritățile europene și Comisia Europeană au la dispoziție toate instrumentele legale pentru a salva această foaie de parcurs și pentru a corecta o direcție de călătorie deprimantă.”

Un regulament revizuit al Reach este încă așteptat până la sfârșitul anului, în timp ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (Efsa) a evocat săptămâna trecută perspectiva unei noi reglementări a bisfenolului A în alimente. Efsa a redus de 20.000 de ori recomandarea privind doza zilnică tolerabilă a acestei substanțe, din cauza riscului de inflamație pulmonară alergică și de tulburări autoimune.

Cu toate acestea, cele mai multe utilizări ale bisfenolilor par să continue, doar cinci dintre cei 148 de bisfenoli de pe piață fiind supuși unor restricții. De asemenea, activiștii nu se așteaptă la o scădere a contaminării cu alice toxice de plumb în întreaga Europă, din cauza unei lacune dintr-o propunere a Comisiei care permite continuarea utilizării acestora în sport.

O posibilă interzicere a scutecelor de unică folosință care conțin dioxine, furani, formaldehidă și bifenili policlorurați (PCB) a fost, de asemenea, retrasă.

Heather Kiggins, un purtător de cuvânt al Cefic, asociația europeană a industriei chimice, a declarat: „Trebuie să avem răbdare în timp ce evaluăm progresul [unei] inițiative de o asemenea amploare. Credem că trebuie să îi acordăm cel puțin cinci ani. Există un proces de reglementare bine cunoscut care trebuie urmat, cu implicarea comitetelor ECHA. Concluziile referitoare la plumbul din muniție, scutece pentru copii și altele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *