Pesticidele interzise în UE din cauza legăturilor lor cu riscurile pentru sănătatea umană sunt exportate și utilizate în ferme din Brazilia, furnizori pentru compania Nestlé, potrivit unei anchete a The Guardian.
În Europa se află unele dintre cele mai mari și mai profitabile companii chimice din lume, printre care Syngenta, cu sediul în Elveția, și multinaționalele germane BASF și Bayer.
Însă o serie de pesticide și fungicide produse de acestea au fost interzise de către oficialii europeni din domeniul sănătății după ce au fost asociate cu cancerul, probleme de reproducere și boli neurodegenerative.
În ciuda interdicției, produse în valoare de milioane de lire sterline sunt exportate în continuare în Brazilia, unde sunt folosite în ferme care aprovizionează piața internațională a zahărului, potrivit unei noi investigații realizate de Lighthouse Reports și Repórter Brasil.
Documente ale Ministerului brazilian al Agriculturii, obținute printr-o cerere de acces la informații, arată că un fungicid fabricat de BASF și bazat pe epoxiconazol, o substanță chimică interzisă în UE, a fost pulverizat pe două plantații de zahăr care aprovizionează Nestlé.
Una dintre fermele care utilizează acest fungicid interzis face parte din gigantul brazilian Copersucar, care a vândut zahăr în valoare de 1 miliard de euro (880 de milioane de lire sterline) în Europa în 2020.
În statul São Paulo, Usina Atena, o plantație braziliană de zahăr, face obiectul unei anchete după o plângere din partea unui locuitor din vecinătate cu privire la impactul asupra sănătății în urma pulverizării de substanțe chimice în cadrul fermei.
Oficialii Ministerului Justiției din São Paulo au descoperit că în fermă a fost folosit fungicidul Priori Xtra de la Syngenta. Acesta conține substanța activă ciproconazol, a cărei utilizare este interzisă în UE.
De asemenea, au găsit insecticidul Regent 800WG, produs de BASF, și Certero, produs de Bayer, care conțin ingredientele active fipronil și triflumuron. Ambele substanțe sunt interzise în UE.
ECHA a clasificat epoxiconazolul ca fiind suspect de producere a cancerului, iar Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a subliniat preocupări similare.
Marcos Orellana, raportorul special al ONU pentru substanțe toxice și drepturile omului, a calificat drept „o practică detestabilă” continuarea exportului de substanțe chimice de către companiile cu sediul în UE și a îndemnat UE să pună în aplicare o interdicție.
CropLife International, care reprezintă companii agrochimice, printre care BASF, Bayer și Syngenta, a declarat că ingredientele active din pesticide au „înregistrări valabile pentru utilizare în mai multe țări OCDE”.