Photo 265118653 © Osaze Cuomo | Dreamstime.com

Planul Italiei privind clima nu are o strategie financiară – think-tank

Italia trebuie să investească 118 miliarde de euro anual pentru a-și decarboniza economia, dar nu dispune de o strategie financiară pentru a atrage fonduri de la investitorii privați și pentru a aloca bani pentru măsuri specifice, a declarat ECCO, un grup de reflecție privind schimbările climatice, transmite Reuters.

În planul său privind energia și clima trimis la Bruxelles în această săptămână, guvernul a prevăzut investiții totale în valoare de 830 de miliarde de euro în perioada 2023-2030 pentru a contribui la eliminarea treptată a combustibililor fosili, la creșterea utilizării energiei regenerabile și la reducerea emisiilor de carbon.

„Documentul nu conține detalii despre câți bani vor proveni din visteria statului, cum să atragă investițiile private și ce stimulente și scutiri de taxe ar putea fi folosite”, a declarat ECCO într-un raport.

Italia are nevoie de o strategie de mobilizare a unor resurse financiare private substanțiale care să însoțească fondurile publice puse la dispoziție de Comisia Europeană prin intermediul mecanismului de redresare și reziliență (RFF) și al programelor REPowerEU, a declarat think-tank-ul cu sediul la Roma.

Italia urmează să primească 191,5 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi ieftine până în 2026 din partea FRR al UE, în ceea ce este considerată o oportunitate unică într-o generație pentru a revitaliza o economie în declin.

Cu toate acestea, incompetența birocratică și lipsa de expertiză în gestionarea unor astfel de proiecte fac din ce în ce mai dificilă utilizarea la timp a fondurilor UE de către această țară.

De asemenea, ECCO a cerut guvernului să fie mai ambițios în ceea ce privește introducerea surselor de energie regenerabilă, eliminarea treptată a gazului natural și a cărbunelui și trecerea la mașini electrice.

Ministerul Energiei, care a apărat recent planul împotriva criticilor legate de obiectivul privind emisiile, a refuzat să comenteze raportul ECCO.

Italia va purta acum discuții cu Comisia Europeană cu privire la plan, cu scopul de a ajunge la o versiune obligatorie până în iunie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *