Unele dintre cele mai utilizate pesticide în industria alimentară din Statele Unite ale Americii sunt contaminate cu niveluri „potențial periculoase” de PFAS toxice, „substanțe chimice veșnice”, conform unor noi teste efectuate asupra produselor, scrie The Guardian.
Potrivit sursei citate, Agenția pentru Protecția Mediului a păstrat până acum tăcerea cu privire la PFAS în pesticidele alimentare, chiar dacă a descoperit aceste substanțe chimice în produsele agricole nealimentare. Potențialul de contaminare a milioane de acri de terenuri cultivate cu produse alimentare necesită o acțiune de reglementare mai rapidă și mai puternică, spun autorii documentului.
„Nu-mi pot imagina nimic care ar putea face aceste produse mai periculoase decât sunt deja, dar se pare că imaginația mea nu este suficient de mare”, a declarat Nathan Donley, director științific pentru sănătatea mediului la Centrul pentru diversitate biologică (CBD), care este coautor al studiului. „EPA trebuie să preia controlul asupra acestei situații și să elimine produsele pesticide care sunt contaminate cu aceste substanțe chimice extrem de periculoase și persistente”.
Săptămâna trecută, grupurile au transmis rezultatele testelor către EPA și către Departamentul de reglementare a pesticidelor din California, cerându-le să retragă aceste produse de la utilizare până când contaminarea poate fi rezolvată.
PFAS reprezintă o clasă de aproximativ 15.000 de substanțe chimice utilizate adesea pentru a face mii de produse de consum din zeci de industrii să reziste la apă, pete și căldură. Substanțele chimice sunt omniprezente și sunt legate, la niveluri scăzute de expunere, de cancer, boli tiroidiene, disfuncții renale, malformații congenitale, boli autoimune și alte probleme grave de sănătate. Acestea sunt numite „substanțe chimice veșnice”, deoarece nu se degradează în mod natural.
Testele au descoperit PFAS în trei dintre cele șapte pesticide agricole, inclusiv în Intrepid 2F, care, conform datelor statului California, este al doilea produs cel mai aplicat după Roundup. În 2021, cel mai recent an în care sunt disponibile date, peste 1,7 milioane de kilograme de acest produs au fost aplicate pe peste 1,3 milioane de acri cumulate de terenuri din California. Utilizarea a fost cea mai mare în Valea Centrală, pe culturi precum migdalele, strugurii, piersicile și fisticul.
Studiul a descoperit, de asemenea, substanțele chimice din Oberon 2SC Malathion 5EC, acesta din urmă conținând neurotoxina malathion.
Mai multe studii au stabilit că culturile absorb PFAS și că acestea pot fi ingerate de oameni. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a început să monitorizeze PFAS în alimente în 2019 și i-a detectat în fructe și legume, dar nu a stabilit nicio limită.
De asemenea, îngrășămintele poluează probabil apa cu PFAS. Nivelul de PFOA, un tip de compus PFAS, găsit în Malathion 5EC a fost de peste 100.000 de ori mai mare decât nivelul pe care EPA îl consideră sigur în apa potabilă, deși nu a fost stabilită nicio limită pentru PFAS în pesticide.
„Nu există o modalitate mai bună de a-i otrăvi pe americani decât să ne contaminăm rezervele de alimente și solurile cu PFAS, iar vina pentru acest lucru cade direct pe umerii EPA”, a declarat Kyla Bennett, coautor și director de politică științifică la Public Employees for Environmental Responsibility (Peer).
Nu este clar motivul pentru care substanțele chimice sunt adăugate la pesticide, deși unii din industrie au emis teoria că acestea sunt folosite ca agent de dispersie. Producătorul Intrepid 2F, Corteva-Agriscience, într-o declarație pentru The Guardian, a declarat că produsul nu conține PFAS adăugate în mod intenționat.