Photo 5872032 / Air Pollution © Dieter Lion | Dreamstime.com

Pentru prima oară, fondurile destinate asistenței pentru aer curat le-au depășit pe cele alocate combustibililor fosili

Pentru prima dată în istorie, guvernele, agențiile și băncile de dezvoltare au cheltuit mai mulți bani pentru îmbunătățirea poluării aerului decât pentru combustibili fosili, potrivit unui raport al Clean Air Fund, o organizație caritabilă de mediu, citat de The Guardian.

Raportul a constatat că ajutorul internațional pentru combustibilii fosili a atins un vârf în 2019 și a scăzut rapid, dar încă persistă. În 2021, aproximativ 1,5 miliarde de dolari au fost cheltuite pentru proiecte legate de combustibili fosili, cum ar fi construirea de centrale pe cărbune sau conducte de gaz, față de 11,9 miliarde de dolari cu doi ani mai devreme. Suma cheltuită pentru combaterea poluării aerului în aer liber a crescut la 2,3 miliarde de dolari.

În ciuda acestei schimbări, cheltuielile destinate aerului curat au reprezentat doar 1% din finanțarea internațională pentru dezvoltare și 2% din finanțarea publică internațională pentru climă între 2015 și 2021.

De asemenea, fondurile nu au fost cheltuite în locurile care au cea mai mare nevoie de finanțare. Africa a primit 5% din fondurile pentru calitatea aerului între 2017 și 2021, deși găzduiește cinci dintre cele 10 țări cu cele mai ridicate niveluri de poluare atmosferică din lume. În același timp, cinci țări asiatice poluate – China, Filipine, Bangladesh, Mongolia și Pakistan – au primit 86% din finanțare.

Particulele toxice din aer reprezintă a patra cea mai mare cauză de mortalitate la nivel mondial. Doar tensiunea arterială, fumatul și dieta joacă un rol mai important în ceea ce privește moartea prematură a oamenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *