Deputații europeni au aprobat planurile, deja convenite cu Consiliul Europei, care stabilesc noi obiective de economisire a energiei până în 2030, ca parte a Pactului verde european, scrie ESG News.
Legea va stabili obiective de economisire a energiei atât în ceea ce privește consumul de energie primară, cât și cel final în UE.
Statele membre vor trebui să asigure în mod colectiv o reducere a consumului de energie de cel puțin 11,7% la nivelul UE până în 2030 (în comparație cu proiecțiile din scenariul de referință pentru 2020). Acest obiectiv va fi însoțit de un mecanism solid de monitorizare și de punere în aplicare, pentru a se asigura că statele membre își îndeplinesc contribuțiile naționale la acest obiectiv obligatoriu al UE.
Până în 2030, statele membre trebuie să economisească în medie 1,5% pe an. Economiile anuale de energie vor începe cu 1,3% în perioada de până la sfârșitul anului 2025 și vor ajunge progresiv la 1,9% în ultima perioadă, până la sfârșitul anului 2030.
Obiectivele de economisire ar trebui atinse prin măsuri locale, regionale și naționale, în diferite sectoare – de exemplu, administrația publică, clădiri, întreprinderi, centre de date etc. Deputații europeni au insistat asupra faptului că schema ar trebui să acopere în special sectorul public, care va trebui să își reducă consumul final de energie cu 1,9% în fiecare an. De asemenea, statele membre ar trebui să se asigure că cel puțin 3% din clădirile publice sunt renovate în fiecare an în clădiri cu consum de energie aproape zero sau clădiri cu emisii zero.
De asemenea, directiva stabilește noi cerințe pentru sistemele de încălzire urbană eficiente.
Raportorul Niels Fuglsang (S&D, DK), a declarat: „Criza energetică nu s-a încheiat. Nu există nicio garanție că următoarele ierni vor fi la fel de blânde ca și cele trecute. În următorii șapte ani, trebuie să realizăm schimbările structurale necesare. Sunt foarte bucuros că am reușit să împingem statele membre către obiective de eficiență energetică mult mai ambițioase. Acest lucru este esențial pentru ca în viitor să nu mai depindem de energia rusească și să ne putem îndeplini obiectivele climatice. Votul de astăzi este o mare victorie; nu este numai bun pentru clima noastră, ci și rău pentru Putin.”