Deputații din Parlamentul European au anunțat astăzi adoptarea poziției sale privind o nouă lege care vizează reducerea emisiilor de metan, cu accent pe sectoare precum petrolul, gazele fosile și cărbunele, precum și biometanul, scrie ESG Today.
Noua lege ar fi prima legislație la nivelul UE care impune reducerea emisiilor de metan
Reducerea rapidă a emisiilor de metan este considerată una dintre cele mai eficiente acțiuni pe termen scurt care pot fi întreprinse pentru a contribui la atingerea obiectivului climatic global de limitare a încălzirii la 1,5°C. Metanul, emis din activități precum agricultura, producția și transportul de combustibili fosili, extracția de cărbune și depozitele de deșeuri, este un gaz cu efect de seră extrem de puternic, cu o putere de încălzire de 80 de ori mai mare decât cea a CO2. Cu toate acestea, având în vedere durata sa de viață mult mai scurtă în atmosferă (10-12 ani, față de 50-100 de ani pentru CO2), reducerile pe termen scurt ale emisiilor de metan pot avea un impact semnificativ asupra climei în următorii câțiva ani.
Noua lege ar face parte din foaia de parcurs „Fit for 55” a Comisiei Europene – strategia propusă de UE pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GES) cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. În decembrie 2021, Comisia a anunțat o serie de propuneri legislative în sprijinul strategiei, inclusiv cerințe pentru sectoarele petrolului, gazelor și cărbunelui de a măsura, raporta și verifica emisiile de metan, împreună cu norme pentru detectarea și repararea scurgerilor de metan și pentru limitarea ventilației și a arderii în flacără, precum și instrumente de monitorizare propuse pentru a asigura transparența emisiilor de metan din petrol, gaze și cărbune importate.
UE este, de asemenea, unul dintre semnatarii fondatori ai Angajamentului global privind metanul, care vizează reducerea emisiilor globale de metan cu cel puțin 30 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2020.
Pe lângă faptul că îndeamnă Comisia să propună obiective obligatorii de reducere a emisiilor de metan la nivelul UE pentru 2030 și ca statele membre să stabilească obiective naționale de reducere, poziția Parlamentului adoptă, de asemenea, o poziție mai fermă decât propunerea Comisiei în ceea ce privește detectarea și repararea scurgerilor de metan, incluzând anchete mai frecvente de detectare și de detectare a scurgerilor și obligații de reparare mai stricte.
Normele propuse includ, de asemenea, interdicții privind ventilarea și arderea metanului din stațiile de drenaj până în 2025 și din puțurile de ventilație până în 2027. În plus, poziția Parlamentului include cerința ca importatorii de cărbune, petrol și gaze să demonstreze că energia fosilă importată îndeplinește cerințele regulamentului, cu scutiri pentru importurile din țări cu reguli similare.
Poziția adoptată va ghida negocierile Parlamentului cu Consiliul UE cu privire la textul final al noii legislații.
Europarlamentarul și raportorul comisiei, Jutta Paulus, a declarat: „Fără măsuri ambițioase de reducere a emisiilor de metan, Europa își va rata obiectivele climatice și energia valoroasă va continua să fie irosită. Solicităm măsuri ambițioase și stricte de reducere a metanului. În sectorul energetic, trei sferturi din emisiile de metan pot fi evitate prin măsuri simple și fără investiții mari. Având în vedere că Europa importă peste 80% din combustibilii fosili pe care îi arde, este esențial să se extindă domeniul de aplicare la importurile de energie.”