Creșterea rapidă și continuă a industriei de îmbuteliere a apei în valoare de 270 de miliarde de dolari subminează obiectivele internaționale de dezvoltare care vizează asigurarea accesului universal la apă potabilă, potrivit unui nou raport al Institutului pentru apă, mediu și sănătate al Universității Națiunilor Unite, un grup de reflecție al ONU, scrie Bloomberg.
Potrivit unui nou raport al ONU, creșterea vânzărilor de apă îmbuteliată distrage atenția de la eforturile de a aduce apă potabilă sigură celor 2 miliarde de oameni din întreaga lume care încă nu dispun de ea.
Industria apei îmbuteliate a crescut cu 73% între 2010 și 2020 și urmează să se dubleze din nou, ajungând la 500 de miliarde de dolari până în 2030, potrivit raportului publicat joi, care se bazează pe o analiză a literaturii de specialitate și a datelor din 109 țări. Raportul este publicat cu o săptămână înainte de Ziua mondială a apei (22 martie) și de convocarea unei conferințe pe tema apei la New York.
În 2015, ONU a adoptat o serie de obiective de dezvoltare durabilă, dintre care unul este asigurarea accesului universal la apă potabilă. Până în 2020, aceasta a estimat că 2 miliarde de persoane de pe glob nu aveau încă apă potabilă gestionată în condiții de siguranță.
Autorii constată că dezvoltarea industriei apei îmbuteliate încetinește progresul către obiective prin „distragerea atenției de la eforturile de dezvoltare și redirecționarea atenției către o opțiune mai puțin fiabilă și mai puțin accesibilă”. O parte din această situație este o alocare greșită a resurselor. Furnizarea de apă sigură pentru cele aproximativ 2 miliarde de persoane care nu au apă sigură ar necesita o investiție anuală de 114 miliarde de dolari, se arată în raport, adică mai puțin de jumătate din ceea ce se cheltuiește acum în fiecare an pentru apa îmbuteliată.
Zeineb Bouhlel, autorul principal, a declarat că firmele care vând apă folosesc, de asemenea, marketingul pentru a submina încrederea în sistemele publice. „Chiar dacă în anumite țări apa curentă este sau poate fi de bună calitate, restaurarea încrederii publicului în apa de la robinet va necesita probabil eforturi substanțiale de marketing și de promovare”.
Deși este adevărat că apa din unele sisteme municipale este nesigură – în mare parte din cauza investițiilor insuficiente în infrastructură – calitatea apei îmbuteliate variază foarte mult în ceea ce privește conținutul între mărci și chiar în cadrul aceleiași mărci în diferite țări. De asemenea, apa îmbuteliată este supusă unor teste de calitate mai puțin riguroase decât apa publică și, prin urmare, nu este atât de sigură pe cât o percepe publicul, se arată în raport. Mai rău, în multe locuri, industria nu este transparentă în ceea ce privește cantitatea de apă pe care o preia de la populație sau de la sistemele locale de apă.
De exemplu, Nestle Waters, o divizie a Nestle SA, extrage 3 milioane de litri pe zi din izvoarele din Florida, iar pentru a produce o sticlă de apă de 1 litru pentru vânzare, consumă de fapt 4,1 litri, au constatat cercetătorii.
În cele din urmă, sticlele de plastic pentru ambalarea apei s-au transformat într-o problemă majoră de deșeuri. Industria a produs aproximativ 600 de miliarde de sticle de plastic numai în 2021, adică aproximativ 25 de milioane de tone de deșeuri de plastic, dintre care cel puțin o parte ajunge în cursuri de apă și oceane și contribuie la moartea animalelor sălbatice și la răspândirea microplasticelor.
Un studiu separat publicat în Frontiers in Sustainability în această săptămână a constatat că, cu ajutorul învățării automate, sortatorii optici din centrele de reciclare ar putea învăța să sorteze materialele plastice biodegradabile de cele obișnuite, un prim pas important dacă sticlele de plastic vor fi înlocuite în cele din urmă cu o opțiune mai durabilă.