Photo 30093299 © Pongphan Ruengchai | Dreamstime.com

Calamarul a fost numit un câștigător al schimbărilor climatice și recomandat pentru consum

Calamarul a fost declarat un câștigător al schimbărilor climatice de către pescari, comercianți și biologi marini și poate fi o opțiune culinară potrivită pentru cei atenți la sustenabilitate, notează Bloomberg. Cefalopode, la fel ca și caracatițele și sepiile, calamarul are o rată de creștere ridicată a populațiilor, o durată de viață scurtă (în special în comparație cu peștii mari, cum ar fi somonul și tonul) și o plasticitate ridicată, ceea ce înseamnă că își poate modifica comportamentul și corpul – de exemplu, dimensiunea la maturitate – în funcție de mediul în care trăiește.

Astfel, specia devine în mod constant mai bine echipată pentru a supraviețui în condițiile schimbării stării oceanului. În mod crucial în aceste zile, un număr tot mai mare de dovezi sugerează că această adaptabilitate ajută calamarul să prolifereze în apele mai calde.

Pentru unele specii de pești, schimbările climatice ar putea duce la reducerea dimensiunii lor și chiar la creșterea riscului de dispariție, potrivit unui studiu publicat în 2021 în revista Nature Climate Change. Impactul asupra populațiilor oceanice este deja vizibil. În 2019, o dispariție masivă de midii a avut loc în timpul unui val de căldură pe coasta nordică a Californiei. În Marea Bering, banchiza de gheață se micșorează, amenințând algele care cresc pe ea și care hrănesc planctonul consumat de puietul de cod.

În schimb, încălzirea globală pare să ajute calmarul. Un studiu din 2016 din Australia, intitulat „Global Proliferation of Cephalopods” și publicat în Current Biology, a concluzionat că „populațiile de cefalopode au crescut la nivel global”. Autorii au constatat o creștere a populațiilor în ultimele șase decenii, folosind date din toate regiunile oceanice majore. Acest lucru indică, spun ei, „că aceste nevertebrate importante din punct de vedere ecologic și comercial ar fi putut beneficia de pe urma unui mediu oceanic în schimbare”.

Un studiu axat pe calmar care a analizat Marea Nordului și nord-estul Oceanului Atlantic, publicat în Journal of Biogeography, tot în 2016, a concluzionat că: „Cel puțin în ultimii 35 de ani, schimbările climatice par să fi fost în mare parte favorabile”. Iar anul trecut, cercetătorii europeni au publicat un studiu în Biodiversity and Conservation în care au constatat că „ultimul secol a fost o perioadă de expansiune pronunțată a cefalopodelor în Atlanticul de Nord-Est”.

Între timp, pe coasta de vest a SUA, oamenii de știință au descoperit o creștere de cinci ori a numărului de calmari de pe coasta centrală a Californiei până la vârful nordic al Washingtonului între 1998 și 2019, rezultatul valurilor de căldură marină care au dus nevertebratele mai la nord decât unde sunt capturate de obicei, potrivit unui studiu din 2022 condus de oamenii de știință de la National Oceanic and Atmospheric Administration. (Mary Hunsicker, unul dintre autorii studiului, notează că este posibil ca schimbarea să fi fost doar în ceea ce privește distribuția, nu neapărat abundența, care este mai greu de urmărit).

În statul Oregon, acest lucru a transformat pescuitul de calmar într-o nouă industrie, chiar dacă este încă una minoră. Debarcările comerciale de calmar au explodat de la zero în 2015 la peste 4.600 de tone metrice în 2020. Nu este nici pe departe o afacere la fel de mare ca cea a crabului, care a avut o valoare de aproape 73 de milioane de dolari în acel an, dar valoarea de piață de aproximativ 6 milioane de dolari pentru calmar în 2020 o face din ce în ce mai importantă.

Cu toate acestea, capturarea cefalopodelor în scop comercial are provocările sale, inclusiv creșterea agriculturii eoliene offshore. Dealerul de fructe de mare de pe coasta de est, Seafreeze Shoreside Inc., conduce un proces federal pentru a opri construcția parcurilor eoliene, argumentând că zgomotul produs atât de construcție, cât și de funcționarea parcurilor poate perturba viața marină și că pescarii nu vor putea naviga cu navele lor în apropierea parcurilor, spune Meghan Lapp, agent de legătură în domeniul pescuitului pentru această companie.

Industria eoliană offshore colaborează cu industria pescuitului comercial, inclusiv prin elaborarea de contracte de închiriere cu contribuția pescarilor și prin susținerea unui fond pentru a plăti pentru modernizarea echipamentelor, spune Josh Kaplowitz, vicepreședintele pentru eoliene offshore al American Clean Power Association. „Energia eoliană offshore este o sursă internă de energie curată care ajută la combaterea uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa pescuitului comercial și a vieții marine – încălzirea oceanelor noastre ca urmare a schimbărilor climatice”, spune el.

Capturile de calmar sunt în mod notoriu imprevizibile. Anii de vârf pot fi urmați de ani mai puțin productivi, iar în cazul celor din urmă, nu există suficiente cercetări pentru a determina dacă există de fapt mai puțini calamari sau dacă aceștia se mută în locuri unde sunt mai greu de prins. În 2016, în Rhode Island, un an record, au fost capturate peste 10.000 de tone de calmar lung în Rhode Island. În anul următor, pescarii din acest stat au debarcat mai puțin de jumătate din această cantitate, unul dintre cei doar trei ani din 2010 încoace în care capturile au fost sub 5.000 de tone metrice.

Și, în ciuda rezilienței lor, pescuitul de calamarul poate fi supraexploatat. În SUA există cote, dar pescuitul european de cefalopode este în mare parte nereglementat, iar un studiu publicat luna aceasta în Science Advances a evidențiat riscul exploatării stocurilor de calmar atunci când acestea nu sunt gestionate corespunzător.

„Există un risc foarte mare de supraexploatare”, spune Daniel Oesterwind, om de știință la Institutul Thünen de Pescuit în Marea Baltică din Germania și autorul principal al studiului Biodiversitate și Conservare 2022. Probabilitatea crește pe măsură ce mai multe nave operează pentru perioade mai lungi, ceea ce face ca gestionarea adecvată a pescuitului să fie și mai importantă. „Dacă pescuiți speciile înainte ca acestea să se reproducă”, spune el, „este o fundătură”.

Însă, indiferent cum ar fi preparat, calamarul ar putea fi din ce în ce mai mult prezent în dietele persoanelor care țin cont de schimbările climatice, spune Michael Hoffman, profesor emerit la Universitatea Cornell și coautor al cărții Our Changing Menu: Climate Change and the Foods We Love and Need. „Data viitoare, când ieșiți în oraș”, spune el despre calamari, „gustați și obișnuiți-vă cu ceea ce va fi în viitor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *