Apele uzate, considerate de mult timp un pericol pentru mediu și sănătate, au un potențial neexploatat ca sursă alternativă de energie și apă curată pentru a compensa utilizarea îngrășămintelor, a arătat un raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), citat de ESG News.
În noul său raport, Wastewater: Transformarea unei probleme în soluție, UNEP a avertizat că doar 11% din apele uzate tratate sunt reutilizate, în timp ce aproximativ jumătate din apele uzate netratate din lume continuă să ajungă în râuri, lacuri și mări.
În plus, emisiile de CO2 provenite din apele uzate sunt substanțiale, fiind puțin mai mici decât cele provenite din industria aviatică mondială.
Cu ajutorul unor politici adecvate, apele uzate ar putea furniza energie alternativă pentru o jumătate de miliard de oameni, ar putea furniza de peste 10 ori mai multă apă decât cea obținută prin procesele de desalinizare și ar putea reduce cererea de îngrășăminte sintetice.
„Plin de potențial”
„La nivel global, apele uzate sunt pline de potențial, dar în prezent se permite în schimb să contamineze ecosistemele pe care ne bazăm”, a declarat a declarat Leticia Carvalho, șefa ramurii marine și de apă dulce din cadrul UNEP.
„Nu trebuie să lăsăm ca această oportunitate să dispară pur și simplu în canal: este timpul să realizăm promisiunea apelor uzate ca sursă alternativă de apă curată, energie și nutrienți importanți.”
Lansarea raportului, o publicație comună a UNEP, a platformei Global Wastewater Initiative (GWWI) și a GRID-Arendal, o organizație norvegiană fără scop lucrativ, este o piesă centrală a Săptămânii Mondiale a Apei din acest an, aflată în curs de desfășurare.
Soluții potențiale
Aceasta evidențiază potențialul apelor uzate de a se transforma dintr-o problemă climatică într-o soluție.
Prin generarea de biogaz, căldură și electricitate, apele uzate ar putea produce de cinci ori mai multă energie decât cea necesară pentru tratarea lor.
În plus, gestionarea adecvată a apelor uzate ar putea ajuta țările să se adapteze la schimbările climatice și să reducă insecuritatea apei. Reutilizarea azotului, a fosforului și a potasiului din apele uzate ar putea compensa 13,4 % din cererea globală de nutrienți pentru agricultură.
De asemenea, gestionarea adecvată a apelor uzate are potențialul de a iriga aproximativ 40 de milioane de hectare – o suprafață mai mare decât Germania.
Exemple de succes
Raportul oferă, de asemenea, exemple de gestionare cu succes a apelor uzate din diferite țări, atât cu venituri ridicate, cât și cu venituri mici, inclusiv China, Columbia, Danemarca, Egipt, Germania, India, Israel, Namibia, Senegal, Suedia, Singapore, Insulele Solomon și Tunisia, precum și din regiunea Caraibelor.
Inițiativele demonstrează potențialul pentru soluții scalabile în mai multe zone climatice și economii.
De asemenea, îndeamnă guvernele și întreprinderile să privească apele uzate ca pe o oportunitate de „economie circulară”, subliniind potențialele locuri de muncă și venituri pe care le poate genera această resursă valoroasă.
„Trebuie să menținem presiunea pentru a îmbunătăți unele condiții de bază esențiale pentru ca aceste acțiuni să aibă succes”, a declarat Peter Harris, directorul GRID-Arendal.
„Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de o guvernanță mai eficientă, de investiții, de sprijinirea inovării, de consolidarea datelor, de îmbunătățirea capacității de punere în aplicare și – schimbarea critică a comportamentului nostru – de noi toți ca indivizi și instituții.”