Photo 116247715 © Martin Mwaura | Dreamstime.com

„Ghețarii Eternității” tropicali din Indonezia ar putea dispărea în câțiva ani – experții

Doi dintre puținii ghețari tropicali din lume din Indonezia se topesc, iar gheața lor ar putea dispărea până în 2026 sau chiar mai devreme, pe măsură modelul meteorologic El Niño prelungește sezonul uscat, a anunțat agenția de geofizică a țării, potrivit The Guardian.

Indonezia, unde se află o treime din pădurile tropicale din lume, după Brazilia și Congo, se așteaptă ca sezonul secetos să se prelungească până în octombrie, deoarece El Niño crește riscul de incendii de pădure și amenință rezervele de apă curată.

În timp ce agenția a avertizat că fenomenul meteorologic din Pacific ar putea face ca sezonul secetos din acest an să fie cel mai sever din 2019 încoace, unul dintre cercetătorii săi în domeniul climei a declarat că acesta ar putea pune în pericol și ghețarii tropicali vechi de 12.000 de ani ai țării din Asia de Sud-Est.

„Ghețarii ar putea dispărea înainte de 2026, sau chiar mai repede, iar El Niño ar putea accelera procesul de topire”, a declarat Donaldi Permana, referindu-se la așa-numiții „Ghețari ai Eternității”.

Ghețarii, despre care a spus că sunt printre puținii rămași la tropice, sunt Piramida Carstensz, cu o înălțime de 4.884 de metri, și bradul East Northwall, care are o înălțime de 4.700 de metri, în munții Jayawijaya, în cea mai estică regiune din Papua.

Ghețarii s-au subțiat semnificativ în ultimii ani, a precizat Donaldi, trecând de la o adâncime de 32 de metri (105ft) în 2010 la opt metri (26ft) în 2021, în timp ce lățimea lor totală a scăzut de la 2,4 km (1,5 mile) în 2000 la 230 de metri (755ft) în 2022.

Dar nu se pot face prea multe pentru a preveni micșorarea, a spus el, adăugând că evenimentul ar putea perturba ecosistemul regional și ar putea declanșa o creștere a nivelului global al mării în decurs de un deceniu.

„Suntem acum în măsură să documentăm dispariția ghețarilor”, a adăugat Donaldi, coordonator al diviziei de cercetare climatică a agenției, cunoscută sub numele de BMKG. „Cel puțin putem spune generațiilor viitoare că am avut ghețari”.

În afară de Papua, ghețari tropicali pot fi găsiți în Anzii din America de Sud și în munții Kilimanjaro, Muntele Kenya și Rwenzory din Africa.

Indonezia este principalul exportator de cărbune din lume și își propune să ajungă la emisii nete zero până în 2060. Energia pe bază de cărbune reprezintă mai mult de jumătate din aprovizionarea sa cu energie.

Anul trecut a stabilit un termen ambițios până în 2030 pentru a reduce emisiile cu 31,89% pe cont propriu sau cu 43,2% cu sprijin internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *