Micuța națiune insulară Niue, din Pacific, a venit cu un plan inedit pentru a-și proteja apele teritoriale vaste și virgine: îi va face pe sponsori să plătească, scrie The Guardian.
În cadrul acestui plan, lansat marți la New York de premierul Niue, Dalton Tagelagi, persoanele fizice sau juridice pot plăti 148 de dolari pentru a proteja un kilometru pătrat de ocean de amenințări precum pescuitul ilegal și deșeurile de plastic pe o perioadă de 20 de ani.
Niue speră să strângă peste 18 milioane de dolari din acest sistem prin vânzarea a 127.000 de unități de kilometri pătrați, reprezentând 40% din apele sale care formează o zonă marină protejată fără captură.
Tagelagi a spus că poporul său a avut întotdeauna o legătură strânsă cu marea.
„Niue este doar o insulă în mijlocul unui mare ocean albastru”, a declarat Tagelagi pentru Associated Press. „Suntem înconjurați de ocean și trăim din ocean. Acesta este mijlocul nostru de trai”.
El a spus că locuitorii din Niue au moștenit și au învățat despre ocean de la strămoșii lor și că vor să fie capabili să îl transmită generației următoare într-o stare de sănătate durabilă.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în Niue, majoritatea activităților de pescuit sunt destinate susținerii populației locale, deși există câteva operațiuni comerciale la scară mică și, ocazional, pescuitul industrial în largul mării.
„Din cauza pescuitului ilegal și a tuturor celorlalte activități din acest moment, ne-am gândit că ar trebui să preluăm conducerea, pentru a-i învăța pe alții că trebuie să protejăm oceanul”, a declarat Tagelagi.
Pescuitul nereglementat poate epuiza stocurile de pește, care apoi nu se mai pot reface, în timp ce materialele plastice pot fi ingerate de animalele marine sălbatice sau le pot încurca. Criza climatică a dus, de asemenea, la oceane mai calde și mai acide, modificând ecosistemele pentru speciile subacvatice.
Niue este, de asemenea, deosebit de vulnerabilă la creșterea nivelului mării, care îi amenință pământul și apa dulce, iar insula este expusă riscului unor furtuni tropicale mai intense.
Cu o populație de doar 1.700 de persoane, Niue este una dintre cele mai mici țări din lume, eclipsată de un teritoriu oceanic de 1.200 de ori mai mare decât masa sa terestră.
Conform planului, banii din sponsorizări – numiți Ocean Conservation Commitments – vor fi administrați de un fond de caritate.
Niue va cumpăra 1.700 de unități de sponsorizare, reprezentând una pentru fiecare dintre cetățenii săi. Printre ceilalți donatori de lansare se numără filantropul Lyna Lam și soțul ei, Chris Larsen, care a cofondat compania blockchain Ripple, și organizația non-profit Conservation International, cu sediul în SUA, care a ajutat la stabilirea unor aspecte tehnice ale sistemului.