Photo 269593270 © Maxironwas | Dreamstime.com

O descoperire uriașă de minerale în Norvegia ar putea susține cererea de baterii și panouri solare pentru următorii 50 de ani

Descoperirea unui minereu valoros în Scandinavia pare că va reduce deficitul de fosfor pentru următoarele decenii. Zăcămintele uriașe de fosfat descoperite în sud-vestul Norvegiei ar putea fi suficient de mari pentru a furniza vehicule electrice, panouri solare și îngrășăminte pentru cel puțin 50 de ani, scrie Euronews Green.

Minereul valoros a fost descoperit în 2018 de Norge Mining, care a dezvăluit în luna mai că a găsit 70 de miliarde de tone de material.

Fosfatul este bogat în fosfor, care este o componentă cheie a multor tehnologii verzi, precum și a îngrășămintelor. Descoperirea vine într-un moment crucial, când Europa se confruntă cu probleme de aprovizionare.

UE lansează un avertisment legat de o penurie de fosfați
În 2012, Haga a emis un raport în care avertiza asupra viitoarelor penurii de fosfat. Rusia controlează cel mai mare zăcământ al compusului chimic, dar importurile au fost limitate de la invazia din Ucraina.

Marocul, China, Iranul și Siria dețin, de asemenea, depozite mari de acest material, dar războiul a avut totuși un impact, realizat prin creșterea costurilor îngrășămintelor.

La începutul acestui an, oamenii de știință au avertizat asupra unui „phosphogeddon”.

Trebuie să fim „mult mai inteligenți în ceea ce privește modul în care folosim fosforul”, a declarat profesorul Phil Haygarth de la Universitatea Lancaster pentru ziarul britanic The Guardian. „Dacă nu o facem, ne confruntăm cu o calamitate”.

Profesorul Penny Johnes de la Universitatea Bristol a spus-o mai direct: „Nu există viață pe Pământ fără fosfor”.

Îngrășămintele fosfatice au devenit esențiale pentru a asigura producția globală de alimente. Dar scurgerea acestuia a fost asociată și cu proliferarea algelor care amenință stocurile de pește și produc metan care încălzește planeta.

Aceste noi depozite descoperite în Scandinavia ar putea teoretic să acopere cererea globală de baterii și panouri solare timp de până la 50 de ani, a confirmat Norge Mining.

În urma descoperirii rocilor, Jan Christian Vestre, ministrul norvegian al comerțului și industriei, a declarat că Norvegia are „obligația” de a dezvolta „cea mai durabilă industrie minerală din lume”.

Economia globală consumă 45 de milioane de tone metrice de fosfor în fiecare an.

Odată exploatat, minereul poate fi transformat în acid fosforic și poate fi utilizat într-o gamă largă de utilizări, inclusiv în bateriile litiu-fier-fosfat și în hrana pentru animale.

O descoperire „semnificativă”
„Când găsești ceva de o asemenea magnitudine în Europa, care este mai mare decât toate celelalte surse pe care le cunoaștem – este semnificativ”, a declarat fondatorul și directorul general adjunct al Norge Mining, Michael Wurmser, pentru site-ul de știri Euractiv.

„Credem că fosforul pe care îl putem produce va fi important pentru Occident – oferă autonomie”, a continuat el.

Cu toate acestea, rafinarea fosforului a fost, din punct de vedere istoric, foarte intensivă în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon, ceea ce explică, în parte, de ce a existat o producție redusă în Europa în ultimii ani.

Norge Mining intenționează să utilizeze captarea și stocarea carbonului pentru a compensa impactul de mediu al producției, deși eficacitatea acestor tehnologii este adesea pusă sub semnul întrebării.

Nu doar fosfatul a fost descoperit la fața locului. De asemenea, au fost descoperite depozite mari de materii prime critice precum titanul – utilizat frecvent pentru înlocuirea articulațiilor și la construcția de avioane – și vanadiu – utilizat pentru a întări oțelul -.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *