Photo 1948602 © Glenn Hartz | Dreamstime.com

O cincime din speciile cunoscute de pe Pământ se află în situri din patrimoniul mondial UNESCO – studiu

O cincime din viața cunoscută de pe Pământ se găsește în siturile incluse în patrimoniul mondial UNESCO, potrivit primului studiu al celor mai importante repere culturale și istorice ale planetei, citat de The Guardian.

De la Marea Barieră de Corali până la stepa kazahă, aproape trei sferturi din toate speciile de păsări înregistrate, două treimi din toate mamiferele și mai mult de jumătate din toți coralii tari au fost înregistrate în situri aflate în patrimoniul mondial, chiar dacă acestea acoperă mai puțin de 1% din planetă, potrivit noii analize realizate de Unesco și Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.

Cele 1.157 de situri protejate din aproape toate țările de pe Pământ, care includ situri naturale cheie, precum delta Okavango, alături de repere precum Marele Zid Chinezesc, găzduiesc unele dintre cele mai amenințate specii din lume, inclusiv toți rinocerii Javan rămași, marsuinii vaquita și iguanele roz, alături de mai mult de jumătate din gorilele de munte, albatroșii de reproducere și urangutanii de Sumatra.

Hyperion, cel mai înalt copac din lume, cu o înălțime de 115 metri, crinul cadaveric puturos, cea mai mare floare, și regiunea de iernare a fluturelui monarh se găsesc, de asemenea, în siturile din patrimoniul mondial, potrivit raportului. Studiul a constatat că, împreună, siturile acoperă o suprafață mai mare decât India, inclusiv păduri care se întind pe o suprafață de două ori mai mare decât cea a Germaniei.

Experții spun însă că siturile din patrimoniul mondial sunt amenințate de schimbările climatice și de consumul uman excesiv, ceea ce a dus la avertismente că unele specii ar putea dispărea din zonele protejate, deși sunt recunoscute ca fiind de importanță mondială.

Autorii raportului spun că guvernele ar trebui să se gândească cu atenție la modul în care ar putea proteja mai bine aceste situri, în timp ce planifică îndeplinirea obiectivelor ONU privind biodiversitatea pentru acest deceniu, care trebuie să fie prezentate anul viitor la Cop16, ca parte a eforturilor lor de a proteja 30% din suprafața Pământului și de a reface ecosistemele degradate.

Lazare Eloundou Assomo, director al patrimoniului mondial în cadrul UNESCO, a declarat că, deși majoritatea siturilor din patrimoniul mondial sunt culturale, acestea includ și multe zone naturale importante care trebuie să beneficieze urgent de o mai bună protecție.

„Mesajul principal este că dorim ca guvernele să facă mai mult pentru a proteja aceste zone. Siturile din patrimoniul mondial sunt esențiale pentru protecția biodiversității. Vrem ca acestea să facă mai mult, oferindu-le datele care să le arate că, dacă nu protejează aceste zone, atât de multe specii cheie ar putea dispărea. Vaquitas, rinocerul Javan, gorilele de munte: toate acestea se află în situri ale patrimoniului mondial”, a spus el.

„Ne-am gândit că este important să adunăm toate datele și informațiile științifice cheie referitoare la biodiversitatea din siturile de patrimoniu mondial, astfel încât oamenii să vadă că acestea găzduiesc specii cheie care ar putea dispărea dacă zonele nu ar fi protejate”, a adăugat el.

Alte exemple de biodiversitate unică includ Shark Bay din Australia, unde se află cea mai mare plantă de iarbă de mare de pe Pământ, care se întinde pe o distanță de peste 110 mile, și copacul Abuelo, în vârstă de 2.600 de ani, din Argentina.

Studiul a constatat că siturile UNESCO acoperă, de asemenea, rute de migrație vitale, cum ar fi ruta de zbor a păsărilor din estul Atlanticului, care se întinde din Arctica până în Africa de Sud, și ruta de zbor dintre Asia și Australia. Rutele pentru elefanți, rechini și antilope saiga sunt, de asemenea, incluse, alături de marea migrație a antilopei gnu pe câmpiile din estul Africii.

Pentru a îmbunătăți modul în care siturile sunt mai bine protejate, raportul recomandă ca țările să includă siturile UNESCO în strategiile și planurile de acțiune naționale privind biodiversitatea, care vor detalia modul în care o țară contribuie la atingerea obiectivelor privind natura convenite la conferința Cop15 privind biodiversitatea din decembrie anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *