Noile licențe de petrol și gaze naturale din Marea Nordului aprobate de guvernul britanic în ultimii doi ani vor produce la fel de mult dioxid de carbon ca și emisiile anuale a aproape 14 milioane de mașini sau ca toate emisiile anuale ale Danemarcei, potrivit unei analize, citată de The Guardian.
Această cantitate – aproximativ 28 de milioane de tone de dioxid de carbon pe durata de viață a zăcămintelor – va crește de peste opt ori, dacă vor fi acordate și potențialele licențe avute în vedere, potrivit datelor din surse publice analizate de Greenpeace.
Trei mari câmpuri de petrol și gaze au fost aprobate de când Agenția Internațională pentru Energie a avertizat, în mai 2021, că nu ar putea fi construite noi exploatări de combustibili fosili dacă lumea ar trebui să limiteze creșterea temperaturii globale la 1,5 grade C peste nivelurile preindustriale. Raportul AIE a fost realizat la cererea guvernului britanic, care se pregătea să găzduiască summit-ul Cop26 privind clima.
De atunci, guvernul britanic a instituit un „punct de control al climei”, evaluând potențialele licențe noi înainte de a se putea efectua forajul. Însă verificările se concentrează asupra emisiilor de gaze cu efect de seră asociate explorării și exploatării noilor zăcăminte, fără a lua în considerare emisiile – cunoscute în jargonul climatic ca emisii „domeniul de aplicare 3” – care sunt generate de arderea combustibililor fosili produși de zăcăminte.
Greenpeace susține că, dacă nu se ține cont de aceste emisii în evaluările oficiale de impact, se batjocoresc obiectivele climatice ale Regatului Unit. În cadrul unui proces care se așteaptă să fie audiat marți, grupul va încerca să stabilească faptul că acțiunile guvernului sunt ilegale.
Philip Evans, militant la Greenpeace, a declarat: „În timp ce mari părți din Europa, America de Nord și Asia sunt cuprinse de un val de căldură infernal, putem vedea că criza climatică scapă de sub control, dar guvernul insistă să extindă masiv forajul de petrol și gaze care nu va face decât să înrăutățească situația.
„Ca și cum acest lucru nu ar fi fost suficient de scandalos, atunci când iau aceste decizii, miniștrii ignoră în mod deliberat emisiile rezultate din arderea tuturor acestor noi combustibili fosili. Acest lucru este extrem de iresponsabil.”
Greenpeace va susține în cadrul ședinței de control judiciar că guvernul își reneagă angajamentele privind clima prin faptul că a dat undă verde unor noi câmpuri de petrol și gaze în Marea Nordului.
Cele mai mari trei aprobate de la raportul AIE sunt Jackdaw, Abigail și Talbot, ale căror emisii sunt echivalente cu cele ale a șapte centrale electrice pe bază de cărbune, potrivit Greenpeace.
În cazul în care Rosebank și Cambo, alte două câmpuri mari aflate în curs de examinare, vor fi aprobate, totalul va crește la aproximativ 240 de milioane de tone de CO2, echivalentul funcționării a 64 de centrale electrice pe cărbune timp de un an, sau al emisiilor anuale ale Spaniei.
Evans a declarat: „Guvernul lui Rishi Sunak pare să nu mai asculte de experții în domeniul climei. În schimb, se dă peste cap pentru a promova interesele industriei combustibililor fosili, în detrimentul plătitorilor de facturi și al climei.”
Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Energetică și Net Zero a declarat: „Nu sunt de acord: „Propunerile de dezvoltare a zăcămintelor petroliere în temeiul licențelor existente sunt o chestiune care ține de autoritățile de reglementare, impactul asupra mediului al dezvoltărilor propuse fiind supus unei evaluări riguroase de reglementare, inclusiv o evaluare completă a impactului asupra mediului și o consultare publică.
„Tranziția către forme de energie non-fosilă nu se poate întâmpla peste noapte și chiar și atunci când vom fi net zero, vom avea în continuare nevoie de o parte din petrol și gaze, așa cum a recunoscut Comitetul independent pentru schimbări climatice. Aprovizionarea cu gaze pe plan intern este, de asemenea, mai bună pentru mediu, deoarece are o amprentă de carbon mai mică decât importul din străinătate.”