O instanță britanică a respins luni un proces care acuza conducerea Shell de gestionarea defectuoasă a riscurilor climatice la adresa gigantului petrolier, însă grupul de investitori activiști care l-a intentat intenționează să facă apel, scrie AFP.
În ultimii ani, corporațiile s-au confruntat cu un număr tot mai mare de procese legate de climă, în condițiile în care sunt supuse unor presiuni pentru a-și intensifica eforturile de reducere a încălzirii globale.
Shell a fost deja somată de un tribunal olandez, în 2021, să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 45% până la sfârșitul deceniului, după ce a fost dată în judecată de grupuri de mediu.
De data aceasta, ClientEarth, un ONG care se ocupă de dreptul mediului și un acționar minor al Shell, a intentat în februarie un proces la Înalta Curte din Anglia și Țara Galilor împotriva șefilor Shell „pentru că nu au reușit să gestioneze riscurile materiale și previzibile pe care le prezintă schimbările climatice pentru companie”.
Dar judecătorii au respins cazul, o dată în luna mai și acum în urma unei audieri la începutul lunii iulie.
ClientEarth s-a declarat dezamăgită de această respingere și intenționează să facă apel.
Un purtător de cuvânt al Shell a declarat că respingerea a fost „rezultatul corect – instanța și-a reafirmat decizia conform căreia această cerere este fundamental greșită”.
Compania a declarat că „cererea ClientEarth „ignoră în totalitate modul în care directorii unei întreprinderi atât de mari și complexe precum Shell trebuie să echilibreze o serie de considerente concurente”.
La adunarea anuală a acționarilor din luna mai, conducerea Shell a primit sprijinul majorității, chiar dacă au existat perturbări și au fost exprimate îndoieli cu privire la tranziția sa climatică.
Ulterior, Shell a anunțat o schimbare de planuri: în loc să reducă treptat producția de petrol, o va menține constantă până în 2030.
„Strategia consiliului de administrație de a gestiona riscurile tranziției energetice era fundamental greșită așa cum era”, a declarat avocatul principal al ClientEarth, Paul Benson.
„Acum, Consiliul pare să renunțe chiar și la orice pretenție că va lua măsuri semnificative”, a adăugat el într-o declarație.
ClientEarth susține că strategia climatică defectuoasă a Shell este incompatibilă cu Acordul de la Paris și pune în pericol viitorul succes comercial al companiei, constituind astfel o încălcare a obligațiilor legale ale acesteia în conformitate cu legislația engleză privind societățile comerciale.
„Refuzul Consiliului de Administrație de a lua măsuri decisive pentru a pregăti compania pentru tranziția energetică care avansează rapid pune în pericol viitoarea viabilitate comercială a Shell”, a declarat Benson.
Potrivit ClientEarth, aceasta este prima dată când consiliul de administrație al unei companii este vizat de un proces pentru că nu a gestionat în mod corespunzător tranziția climatică.
Profitul net al Shell în primul trimestru a crescut cu 22%, până la 8,7 miliarde de dolari, dar a indicat că performanțele sale din al doilea trimestru au fost afectate de scăderea vânzărilor de gaze.