Directorii ExxonMobil au încercat în privat să submineze știința climatică chiar și după ce gigantul petrolier și de gaze a recunoscut public legătura dintre emisiile de combustibili fosili și schimbările climatice, potrivit unor documente inedite dezvăluite de Wall Street Journal și preluate de The Guardian.
Noile dezvăluiri se bazează pe documente nepublicate anterior, citate de procurorul general din New York în cadrul unei anchete asupra companiei anunțate în 2015. Ele se adaugă la o serie de documente care consemnează o campanie de dezinformare de zeci de ani desfășurată de Exxon, care sunt citate într-un număr tot mai mare de procese statale și municipale împotriva marilor companii petroliere.
Multe dintre documentele recent publicate datează din perioada 2006-16 a mandatului fostului director general Rex Tillerson, care a supervizat o schimbare majoră în mesajele companiei privind clima. În 2006, Exxon a acceptat în mod public faptul că criza climatică prezenta riscuri și a continuat să susțină acordul de la Paris. Cu toate acestea, în spatele ușilor închise, compania s-a comportat diferit, arată documentele.
În 2008, Exxon s-a angajat să nu mai finanțeze grupurile care denigrează clima. Dar, în același an, conducerea companiei a declarat că va sprijini compania în direcționarea unui om de știință pentru a ajuta cel mai important grup de lobby din domeniul petrolului și gazelor naturale din țară să scrie un document despre „incertitudinea” legată de măsurarea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Preocuparea companiei pentru incertitudinea climatică a continuat. Înainte de o întâlnire cu oamenii de știință ai companiei în 2012, un cercetător și-a exprimat interesul de a găsi „argumente ‘sceptice pe care le considerăm că nu au fost încă infirmate”. În timpul unei ședințe a consiliului de administrație privind știința și politica în domeniul climei, în același an, Peter Brabeck-Letmathe, membru al consiliului de administrație al Exxon, fost director executiv al Nestlé, a declarat că există „încă incertitudine în ceea ce privește predicția schimbărilor climatice și a impactului viitorului” și a mai spus că „banii și eforturile cheltuite pentru schimbările climatice sunt deplasate”.
Documentele arată, de asemenea, nemulțumirea Exxon față de avertismentele științifice ale autorităților de top. După ce, în 2011, Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice, organismul de top al Națiunilor Unite, a tras un semnal de alarmă cu privire la necesitatea urgentă de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, Tillerson i-a spus unui cercetător important din cadrul Exxon că avertismentul IPCC „nu este credibil” și s-a declarat „nemulțumit” de acoperirea mediatică a avertismentului privind cele mai grave scenarii climatice.
De asemenea, Tillerson dorea să se implice cu oamenii de știință „pentru a influența [grupul], pe lângă colectarea de informații”, le-a spus cercetătorul Exxon colegilor într-un e-mail din 2012 despre aceste constatări.
Ani mai târziu, Tillerson și-a exprimat îndoiala cu privire la acordul de la Paris al Națiunilor Unite, cu câteva luni înainte de semnarea acestuia. Acordul internațional vizează menținerea încălzirii globale „cu mult sub” 2 grade C față de temperaturile din perioada preindustrială.
După o prezentare a științei climei în fața consiliului de administrație al Exxon în aprilie 2015, Tillerson a calificat obiectivul 2C drept „ceva magic”, potrivit unui rezumat al întâlnirii.
„Cine poate spune că 2,5 nu este suficient de bun?”, a spus el, menționând că atingerea unor astfel de obiective ar fi „foarte costisitoare”.
În luna decembrie a aceluiași an, Exxon a susținut public Acordul de la Paris; în timpul audierii sale de confirmare în Senat pentru a deveni secretar de stat în 2017, sub președinția lui Trump, Tillerson și-a menținut sprijinul pentru acesta.
Întrebat de Journal despre noile documente, directorul executiv al Exxon, Darren Woods, a declarat: „Când sunt scoase din context, par rele”.
„Dar, după ce am lucrat cu unii dintre acești colegi la începutul carierei mele, am avantajul de a ști că sunt oameni cu intenții bune”, a spus el. „Totuși, niciunul dintre aceste e-mailuri și note vechi nu contează. Tot ceea ce contează este faptul că construim o întreagă afacere dedicată reducerii emisiilor – atât ale noastre, cât și ale altora – și cheltuim miliarde de dolari pentru soluții care au un impact real și durabil.”
Tillerson a refuzat să comenteze, potrivit Wall Street Journal.
Documentele ar putea susține eforturile legale de a trage la răspundere companiile petroliere pentru presupusele lor încercări de a semăna îndoieli cu privire la știința climei. Mai mult de două duzini de orașe și state americane dau în judecată marile companii petroliere, susținând că industria știa de zeci de ani despre pericolele arderii cărbunelui, petrolului și gazelor, dar a ascuns aceste informații.
În iulie, senatorii progresiști, conduși de Bernie Sanders din Vermont, au cerut, de asemenea, Departamentului de Justiție să dea în judecată marile companii petroliere pentru presupusa încălcare a legilor americane privind protecția consumatorilor, a legilor privind șantajul și a altor standarde juridice.