Comisia Europeană a emis marți obligațiuni verzi NextGenerationEU în valoare de 6 miliarde de euro în cadrul celei de-a patra tranzacții sindicalizate pentru 2023. Tranzacția cu o singură tranșă a fost realizată prin intermediul unei operațiuni de retragere a obligațiunilor verzi cu scadența la 4 februarie 2048, potrivit unui comunicat de presă.
Investitorii au manifestat un interes puternic față de această tranzacție, care a fost suprasubscrisă de peste 12 ori.
Comisia intenționează să finanțeze 30% din programul său de redresare NextGenerationEU prin emiterea de obligațiuni verzi NextGenerationEU. Astfel, Comisia va deveni cel mai mare emitent de obligațiuni verzi din lume.
Tranzacția de astăzi ridică volumul total al obligațiunilor verzi NextGenerationEU emise până în prezent la 42,5 miliarde de euro. Veniturile obținute din aceste obligațiuni vor fi utilizate pentru a finanța proiecte ecologice din planurile naționale de redresare și reziliență (RRP) ale statelor membre – foile de parcurs pentru cheltuielile din cadrul NextGenerationEU. Valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru obligațiunile verzi NextGenerationEU în cadrul planurilor de redresare și de redresare ale statelor membre se ridică în prezent la 187 de miliarde de euro, suma urmând să crească pe măsură ce vor fi depuse în continuare cereri de finanțare.
Cu tranzacția de astăzi, Comisia a strâns 39,4 miliarde de euro din obiectivul său global de finanțare de 80 de miliarde de euro pentru prima jumătate a anului 2023, adică 49% din total. Din obiectivul de finanțare de 80 de miliarde de euro, aproximativ 70 de miliarde de euro vor fi direcționate către programul de redresare NextGenerationEU și aproximativ 10 miliarde de euro către programul de asistență macrofinanciară+ pentru Ucraina.
O prezentare detaliată a tranzacțiilor planificate în cadrul abordării de finanțare unificate pentru prima jumătate a anului 2023 este disponibilă în planul de finanțare al UE.
Comisia Europeană se împrumută de pe piețele internaționale de capital în numele Uniunii Europene și plătește fondurile către statele membre și țările terțe în cadrul diferitelor programe de împrumut.
Cel mai mare program al său este NextGenerationEU, al cărui obiectiv este de a sprijini redresarea Europei în urma pandemiei de coronavirus cu până la aproximativ 800 de miliarde de euro în investiții în durabilitatea, soluțiile digitale și reziliența Europei. Până în prezent, aproximativ 145 de miliarde de euro au fost deja plătite țărilor UE în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență. Un sprijin suplimentar a fost acordat altor programe ale UE care beneficiază de finanțare din partea NextGenerationEU.
Din fondurile plătite până în prezent statelor membre în cadrul mecanismului de redresare și reziliență, 21,4 miliarde de euro au fost raportate ca fiind eligibile pentru finanțarea prin obligațiuni verzi.
În cadrul programului de obligațiuni verzi NextGenerationEU, cheltuielile sunt confirmate ca fiind eligibile pentru finanțare prin intermediul obligațiunilor verzi ex-post, după ce țările UE au demonstrat la ce au fost utilizate fondurile.