Photo 267134041 © Lukas Bischoff | Dreamstime.com

„Moment istoric” pentru natură: a fost înființat primul parc național de râuri sălbatice din Europa


Vjosa, unul dintre ultimele râuri sălbatice din Europa, care adăpostește peste 1.000 de specii de animale și plante, a fost declarat parc național de către guvernul albanez, în premieră pentru Europa.

Proiectul, realizat împreună cu compania de echipamente outdoor Patagonia și cu ONG-uri, va proteja Vjosa, unul dintre ultimele cursuri de apă libere de pe continent.

Râul Vjosa curge pe o distanță de 270 km, de la munții Pindus din Grecia, prin canioane înguste, câmpii și păduri din Albania, până la coasta Adriaticii. Fără baraje sau alte bariere artificiale, acesta este bogat în specii acvatice și susține o multitudine de animale sălbatice, inclusiv vidre, vulturul egiptean, pe cale de dispariție, și linxul balcanic, aflat în pericol critic de dispariție, din care se estimează că mai există doar 15 exemplare în Albania.

De ani de zile, ecosistemul fragil al Vjosa a fost amenințat: la un moment dat, au fost planificate până la 45 de centrale hidroelectrice în întreaga regiune.

Dar miercuri, după o campanie de aproape un deceniu a ONG-urilor de mediu, Vjosa a fost declarat primul parc național fluvial sălbatic din Europa. Ecologiștii au descris această decizie ca fiind una istorică, care a plasat mica națiune balcanică în fruntea protecției râurilor.

Primul ministru al Albaniei, Edi Rama, a anunțat crearea parcului în cadrul unei ceremonii la castelul Tepelena, cu vedere spre râu, la care au participat părți interesate și miniștri. El a descris crearea parcului național drept un „moment cu adevărat istoric” pentru natură, precum și pentru dezvoltarea socială și economică.

„Astăzi protejăm o dată pentru totdeauna singurul râu sălbatic din Europa”, a spus el. „Acest lucru este pe cale să schimbe o mentalitate. Protejarea unei zone nu înseamnă că o consfințești în izolare față de economie.”

El a spus că parcurile naționale atrag cu 20% mai mulți turiști în comparație cu zonele neprotejate.

Mirela Kumbaro Furxhi, ministrul albanez al turismului și mediului, a declarat că înființarea parcului face parte din evoluția și emanciparea continuă a țării la trei decenii de la căderea regimului comunist.

„Vjosa este un simbol al istoriei umane și, de asemenea, o parte foarte importantă a istoriei țării noastre”, a declarat ea. „Poate că Albania nu are puterea de a schimba lumea, dar poate crea modele de succes de protejare a biodiversității și a bunurilor naturale, iar noi suntem mândri să anunțăm crearea acestui prim parc național pe unul dintre ultimele râuri sălbatice din Europa.”

Țara, care a atras 7,5 milioane de vizitatori anul trecut, mai mult decât dublul populației sale de 2,8 milioane de locuitori, speră să regenereze satele din regiunea Vjosa prin ecoturism.

Parcul de 12.727 de hectare urmărește să asigure protejarea răului Vjosa și a ecosistemelor sale unice. Zona a primit statutul de parc de categoria II IUCN, un nivel ridicat de protecție, similar cu cel al unei zone sălbatice. Această categorie acoperă „procese ecologice la scară largă”, specii și ecosisteme, esențiale pentru a garanta că barajele și extracția de pietriș sunt interzise. Se așteaptă ca acesta să fie operațional în 2024.

Boris Erg, directorul biroului european al IUCN, a adus un omagiu guvernului albanez pentru spiritul de conducere și ambiția sa. „Ziua de astăzi marchează o piatră de hotar pentru populația și biodiversitatea Albaniei”, a spus el. „Invităm alte guverne din regiune și nu numai să dea dovadă de o ambiție similară și să contribuie la atingerea obiectivului vital de a proteja 30% din suprafața planetei până în 2030.”

Parcul va cuprinde cele 118 mile ale râului Vjosa din Albania, trei afluenți principali și o parte din teren, inclusiv zone cu risc de inundații. Faza a II-a va adăuga și alți afluenți. Spre deosebire de ariile protejate de sălbăticie ale UICN, care limitează numărul de vizitatori, acesta va permite turismul de agrement și unele alte activități, cum ar fi pescuitul local, în special pentru cei 60.000 de locuitori din bazinul hidrografic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *