O asociație din Birmingham vrea să construiască o fermă urbană, prima de acest fel, deasupra unei parcări cu mai multe etaje din oraș, ca parte a unei viziuni de „transformare a spațiului gri în spațiu verde productiv”, scrie The Guardian.
Slow Food Birmingham, o organizație de bază care promovează producția hiperlocală de alimente, a trimis propuneri consiliului local pentru a construi o fermă, sere, un spațiu comunitar și o grădină, precum și un centru educațional și o cafenea pe acest amplasament.
Ferma va oferi locuitorilor din Birmingham alimente proaspete cultivate la nivel local, a declarat organizația, promovând în același timp agricultura durabilă și reducând emisiile de carbon.
„Propunerea noastră face parte dintr-o regândire a sistemului menită să asigure securitatea alimentară în timp ce ne confruntăm cu o lume în schimbare”, a declarat Kate Smith, fondatoarea și șefa de proiect la Slow Food Birmingham.
Grupul a declarat că reconversia ultimelor etaje ale parcării este primul pas al viziunii sale de a „transforma spațiul cenușiu în spațiu productiv verde, având în centrul său nevoile și dorințele comunității locale”.
„Unul dintre obiective este de a putea arăta oamenilor că ne aflăm în mijlocul unui oraș și că cultivăm alimente 12 luni pe an”, a spus Smith. „Vrem să aducem comunitatea înăuntru și să le oferim ocazia de a-și murdări mâinile, vorbind despre ce alimente pot cumpăra și cum le-ar putea găti”.
Dezvoltarea, dacă va fi aprobată, va fi construită la etajele superioare ale parcării de pe Vyse Street din zona Cartierului Bijuteriilor din oraș și va fi gestionată de o cooperativă comunitară.
„Cartierul Bijuteriilor are cea mai mică cantitate de acoperire verde din întregul oraș, așa că nu există niciun loc în care oamenii să poată grădinări. În timpul închiderii, unul dintre membrii noștri a avut ideea de a folosi spațiul de la ultimul etaj al parcării, deoarece știm, în calitate de rezidenți, că este subutilizat”, a declarat Smith, adăugând că s-au inspirat din cea mai mare fermă urbană din lume, care se află pe un acoperiș din Paris.
Planurile includ un centru de biodiversitate, care să găzduiască o cafenea și un centru educațional care ar urma să formeze parteneriate cu școlile și colegiile locale pentru a promova interesul pentru cultivarea alimentelor și gătit.
Urban Design Hub, care a creat desenele pentru acest proiect, a declarat: „Speranța este că, prin utilizarea principiilor economiei circulare, acest proiect poate fi un catalizator pentru reconectarea comunității locale la alimente mai sănătoase și cultivate la nivel local, schimbând în același timp percepția lor asupra modului în care arată mediul construit.”
De asemenea, parcarea va găzdui un centru de livrare a produselor cultivate la nivel local cu ajutorul bicicletelor cargo către rezidenți, întreprinderi și grupuri de justiție alimentară din Cartierul Bijuteriilor și nu numai.