Strategia naţională de adaptare la schimbările climatice se află în etapa finală de adoptare, iar politicile legate de dezvoltare trebuie să se bazeze pe realităţile şi nevoile comunităţilor locale, a afirmat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, în cadrul celei de-a 11-a reuniuni a Forumului Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă (HLPF2023), ce are loc la New York în această perioadă.
Ediția 2023 a Forumului politic la nivel înalt al ONU privind dezvoltarea durabilă (HLPF), organizată în perioada 10 – 20 iulie, sub auspiciile Consiliului Economic și Social al Națiunilor Unite are ca temă generală „Accelerarea redresării în urma COVID-19 și implementarea deplină a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă la toate nivelurile”.
În cadrul segmentului ministerial, 38 de țări de pe toate continentele și, pentru prima dată, Uniunea Europeană, prezintă Rapoarte Naționale Voluntare privind implementarea ODD 6 (apă curată și sanitație), ODD 7 (energie curată și accesibilă), ODD 9 (industrie, inovare și infrastructură), ODD 11 (orașe și comunități durabile) și ODD 17 (parteneriate pentru îndeplinirea obiectivelor).
Prezentarea României a fost susținută de către domnul Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul László Borbély, consilier de stat și coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă și Ioana Dospinescu, reprezentantă a asociațiilor de tineret din România.
„România demonstrează încă o dată că este un stat dedicat principiilor dezvoltării durabile și implementării a unuia dintre cele mai ambițioase documente programatice, Agenda 2030. Am prezentat al doilea Raport Național Voluntar care este rezultatul unui larg proces de consultări cu toate segmentele sociale. Am avut ambiția ca acest raport să fie unul reprezentativ la nivel național, să surprindă ce am reușit să facem bine ca societate, dar să evidențieze și provocările. Concret, conform datelor statistice, am atins 62,1% dintre țintele naționale pentru 2030. De asemenea, am dezvoltat un cadru instituțional robust și funcțional, care reprezintă punctul nostru forte. La jumătatea drumului către 2030 transmitem prin activitatea noastră de la cea mai importantă întâlnire anuală privind dezvoltarea durabilă, că România rămâne un partener devotat, perseverent și determinat să acționeze în continuare ca hub regional pentru implementarea Agendei 2030″, a declarat László Borbély, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Guvernul României este singurul, alături de cel al Timorului de Est, dintre cele 193 de state membre ONU, care a organizat în colaborare cu UN DESA, în 17 iulie, un eveniment în cadrul căruia delegația României a împărtășit experiența procesului de elaborare a Raportului Național Voluntar al României, a Raportului Voluntar Subnațional de localizare a obiectivelor de dezvoltare durabilă la nivelul municipiilor și comunelor din România, a Declarației tinerilor și a Raportului copiilor din România care prezintă vocea copiilor în procesul de implementare a obiectivelor de dezvoltare durabilă. Evenimentul a beneficiat și de participarea reprezentanților OCDE și UNICEF.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, forumul include şi un segment ministerial (HLS) care se desfăşoară în perioada 17-19 iulie 2023. În marja segmentului ministerial al Forumului, a avut loc dezbaterea cu tema „Consolidarea impulsului către Summitul ODD”, în cadrul căreia, oficialul român a arătat că România a luat măsuri concrete pentru punerea în aplicare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă şi integrarea Agendei 2030 în contextul său naţional. „În acest sens, pentru a asigura o abordare integrată, coerenţa politicii are un rol cheie în acest demers, iar politicile naţionale legate de dezvoltare trebuie să se bazeze pe realităţile şi nevoile comunităţilor locale”, a subliniat oficialul român.
Totodată, Mircea Fechet a avut şi o discuţie cu ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, Dmytro Kuleba.
„Pe lângă impactul pandemiei de COVID-19, criza climatică şi cea provocată de război au condus la şi mai multe dezechilibre. În acest sens, România condamnă în cei mai fermi termeni războiul de agresiune neprovocat şi nejustificat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care sfidează Carta ONU, dreptul internaţional, pune în pericol mediul şi agravează crizele alimentare şi energetice globale”, a spus Fechet.
În context, demnitarul a subliniat că Executivul de la Bucureşti implementează, în prezent, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care vizează investiţii şi reforme în diverse sectoare ale mediului, în ceea ce priveşte extinderea fondului forestier naţional, protecţia biodiversităţii, gestionarea resurselor de apă, colectarea separată a deşeurilor, precum şi economia circulară.
„De asemenea, România a implementat un sistem informatic integrat de urmărire a trasabilităţii lemnului care îmbunătăţeşte transparenţa lanţului de aprovizionare şi descurajează exploatarea forestieră ilegală. Am adoptat Strategia pentru tranziţia României spre economia circulară 2020-2030, care poate contribui la creşterea economiei noastre, păstrând în acelaşi timp resursele naturale. În prezent, lucrăm la actualizarea Planului Naţional pentru Energie şi Climă, împreună cu elaborarea „strategiei pe termen lung a României de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, Strategia noastră naţională de adaptare la schimbările climatice se află în etapa finală de adoptare”, a menţionat ministrul de resort.
În marja evenimentului din SUA, miercuri, România a prezentat cea de-a doua Raportare Naţională Voluntară (RNV România 2023), alături de alte state ale Uniunii Europene (UE).
„Strategia noastră naţională de dezvoltare durabilă este o strategie orientată către cetăţeni şi defineşte cadrul naţional al României pentru implementarea Agendei 2030. În plus, Planul naţional de acţiune facilitează cooperarea interinstituţională şi asigură coeziunea politicii. În acest proces, vom continua să conectăm autorităţile locale pentru a asigura coerenţa, pentru a implica societatea civilă, companiile, mediul academic şi alte părţi interesate relevante. Ţinând cont de natura interconectată a obiectivelor, succesul realizării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) depinde în primul rând de implicarea tuturor actorilor relevanţi ai societăţii. În încheiere, împărtăşesc convingerea fermă că realizarea ODD de mediu, va contribui semnificativ la realizarea tuturor ODD din ţara noastră, dar şi la nivel global”, a declarat Mircea Fechet.
România a organizat, în cadrul reuniunii, un Laborator de Raportare Naţională Voluntară (VNR Lab), cu tema „Programe inovatoare şi mecanisme de guvernanţă ale sectorului public în serviciul proceselor VNR”, în parteneriat cu Biroul de Sprijin Interguvernamental şi Coordonare pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Departamentului de Afaceri Economice şi Sociale al ONU (OISC/DESA).
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, participă la cea de-a 11-a reuniune a Forumului Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă (HLPF2023), organizată sub auspiciile Consiliului Economic şi Social (ECOSOC) al ONU, care are loc în perioada 10-20 iulie 2023, la New York, în SUA. Din delegaţia României a făcut parte şi Laszlo Borbely, consilier de stat, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Secretariatul General al Guvernului, precum şi specialişti din cadrul MMAP, membri ai Delegaţiei Misiunii Permanente a României pe lângă ONU şi ai Parlamentului României.