Illustration 24259835 © Alvinge | Dreamstime.com

John Kerry: Schimbarea climatică, o ”ameninţare la adresa umanităţii” care necesită un nou tip de cooperare între China şi Statele Unite

Schimbarea climatică reprezintă o ”ameninţare la adresa umanităţii” care necesită un nou tip de cooperare între China şi Statele Unite, în pofida diferendelor, a declarat, marţi, la Beijing, emisarul special american pentru climă, John Kerry, potrivit AFP.

John Kerry, care a sosit duminică în China, s-a întâlnit marţi cu şeful diplomaţiei chineze Wang Yi, în timp ce cei doi principali poluatori ai planetei încearcă să reînnoiască dialogul după luni de răcire a relaţiilor diplomatice.

Kerry a cerut „acțiuni urgente” din partea Beijingului și a Washingtonului pentru a face față amenințării schimbărilor climatice, în timp ce cei doi mari poluatori ai lumii relansează diplomația blocată privind reducerea emisiilor care încălzesc planeta.

Luând cuvântul în Marea Sală a Poporului din Beijing, alături de Wang Yi, cel mai înalt diplomat chinez, Kerry a subliniat necesitatea unui „leadership global” în această problemă.

Cei doi responsabili şi-au strâns mâna şi au schimbat câteva cuvinte înainte de a începe o întrevedere la Palatul Poporului, o clădire impunătoare care domină Piaţa Tiananmen, notează AFP.

„Sunteţi vechiul nostru prieten”, i-a spus Wang Yi lui John Kerry, care se bucură de o relaţie destul de cordială şi neîntreruptă cu China. Fost secretar de stat, emisarul american efectuează a treia vizită la Beijing de la preluarea mandatului, în 2021.

„Clima, ştiţi, este o problemă globală, nu o problemă bilaterală. Este o ameninţare la adresa umanităţii”, a declarat Kerry, într-un moment în care anumite regiuni din emisfera nordică trec printr-un episod de temperaturi extreme.

„Noi (americanii) sperăm că această întrevedere va marca începutul unei noi definiri a cooperării (în materie de climă) şi a capacităţii de a rezolva diferendele dintre noi”, a insistat John Kerry.

„Cooperarea în domeniul schimbării climatice progresează între China şi Statele Unite, aşa ca avem nevoie de sprijinul comun al popoarelor ambelor ţări”, a afirmat, la rândul său, şeful diplomaţiei chineze Wang Yi.

„Avem nevoie de o relaţie sănătoasă, stabilă şi de durata între China şi Statele Unite”, a avertizat el.

Kerry s-a întâlnit marți și cu premierul chinez Li Qiang, care i-a spus emisarului american că schimbările climatice reprezintă o „provocare descurajantă”.

„Este de datoria Chinei, a Statelor Unite și, de fapt, a tuturor țărilor din lume să consolideze coordonarea, să creeze un consens și să accelereze acțiunile”, a declarat Li.

Apeluri pentru „acțiuni urgente”
Kerry s-a întâlnit luni, la Beijing, cu omologul său chinez Xie Zhenhua, cei doi bărbați vorbind timp de aproximativ patru ore, a precizat televiziunea de stat CCTV.

Ambele țări „trebuie să ia măsuri urgente pe mai multe fronturi, în special în ceea ce privește provocările legate de poluarea cu cărbune și metan”, a scris Kerry într-un tweet după discuții.

Beijingul a declarat după discuții că „schimbările climatice sunt o provocare comună cu care se confruntă întreaga omenire”.

Călătoria lui Kerry urmează după alte două vizite de profil înalt ale unor oficiali americani – secretarul de stat Antony Blinken și secretarul Trezoreriei Janet Yellen – care au avut ca scop stabilizarea legăturilor dintre SUA și China.

Luni, China a anunțat că mercurul a atins 52,2 grade Celsius (126 grade Fahrenheit) în nord-vestul țării în weekend, stabilind un record pentru mijlocul lunii iulie.

SUA au declarat că Kerry va face presiuni asupra Beijingului, în timpul călătoriei sale, pentru a nu încetini eforturile de reducere a emisiilor.

„Fiecare țară, inclusiv China, are responsabilitatea de a reduce emisiile”, a declarat duminică la CNN consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *