Mai puțin de una din 200 de companii care transmit date referitoare la schimbările climatice către CDP, o importantă platformă pentru informațiile de mediu, au planuri credibile de tranziție climatică, arată cea mai recentă analiză a datelor transmise de către organizații, anunță Reuters.
Datele subliniază amploarea decalajului dintre promisiunile companiilor de a face tranziția către emisii nete de carbon zero și planurile detaliate care arată modul în care o firmă își va alinia întregul model de afaceri pentru a atinge aceste obiective.
Din cele 18.600 de companii care au furnizat date CDP, doar 81 – sau 0,4% – au dezvăluit informații în raport cu 21 de indicatori cheie pe care CDP îi include într-un chestionar și care, în opinia sa, reprezintă un plan credibil.
Cele 81 de companii au fost mai puține decât cele 135 de companii care au dezvăluit anul trecut indicatorii cheie, ceea ce, potrivit CDP, se datorează faptului că platforma „a ridicat ștacheta, în conformitate cu cele mai recente date științifice, cu privire la ceea ce constituie un plan credibil de tranziție climatică”.
Indicatorii cheie ai CDP includ orice, de la faptul dacă consiliul de administrație al companiei supraveghează un plan climatic până la planificarea financiară.
„Nevoia companiilor de a dezvolta un plan credibil de tranziție climatică nu este un element suplimentar, ci o parte esențială a oricărei planificări viitoare”, a declarat Amir Sokolowski, director global pentru climă la CDP.
„Companiile trebuie să demonstreze că își fac planuri de viitor pentru a ne putea evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice și pentru a trimite semnale corecte către piețele de capital, că vor rămâne profitabile.”
Companiile cu sediul în Japonia s-au clasat pe primul loc, cu 16 firme care au dezvăluit informații cu privire la cei 21 de indicatori. Șase din cele 1.448 de companii cu sediul în Marea Britanie au furnizat informații complete, a constatat CDP.
CDP a devenit cel mai mare depozitar de date de mediu din lume, transmise în mod voluntar de către companii, care sunt presate de acționari să dezvăluie modul în care intenționează să facă tranziția către un viitor cu emisii reduse de dioxid de carbon.
Platforma a lucrat la analiza sa împreună cu Transition Plan Taskforce, grupul de lucru pentru planurile de tranziție din Regatul Unit, care elaborează standarde obligatorii pentru companiile cotate la bursă și pentru firmele financiare, pentru a se asigura că planurile sunt comparabile.