Președintele Emmanuel Macron a declarat luni că Franța își va tripla producția de pompe de căldură în următorii patru ani, ca parte a unui plan guvernamental privind clima, scrie AFP.
Calificând pompele de căldură drept „o pârghie fabuloasă de substituție, cu un consum de energie și emisii mult mai mici”, Macron a declarat că Franța va produce un milion de astfel de dispozitive și va instrui 30.000 de persoane capabile să le instaleze, până în 2027, când Macron va părăsi funcția după două mandate.
Pompele de căldură pot atât să încălzească, cât și să răcească aerul și sunt considerate din ce în ce mai mult o alternativă ecologică la sistemele de încălzire pe bază de combustibili fosili, cum ar fi cazanele pe gaz, precum și la aerul condiționat.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, încălzirea spațiilor și a apei reprezintă aproape jumătate din consumul global de energie în clădiri, aproape două treimi fiind acoperite cu combustibili fosili.
Agenția a solicitat o implementare mai rapidă a pompelor de căldură și a altor mijloace de decarbonizare a căldurii pentru a respecta angajamentul guvernelor de a atinge un nivel net de emisii zero până în 2050.
Vorbind după o sesiune a unui consiliu privind clima, desfășurată la palatul prezidențial cu miniștrii cheie, Macron a mai spus că guvernul va cheltui 700 de milioane de euro pentru crearea a 13 linii de trenuri suburbane, cunoscute sub numele de RER, în orașele franceze și în jurul acestora „pentru a încuraja oamenii să treacă de la mașinile private la transportul public cu emisii mai reduse”.
Vor fi semnate contracte cu autoritățile regionale care vor permite companiilor feroviare din Franța să lanseze noi proiecte și să creeze locuri de muncă, a spus el.
Planul climatic ar contribui la creșterea „suveranității”, „competitivității” și „corectitudinii” Franței, pe măsură ce aceasta își decarbonizează economia, a spus el.
Franța s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
Acest lucru, a spus Macron, a însemnat că Franța trebuie să acționeze „de două ori mai repede” acum, comparativ cu anii anteriori.
Soluții industriale
Revenind la prețul energiei, care a crescut în contextul creșterii prețului petrolului, al războiului din Ucraina și al inflației, Macron a declarat că Franța va „prelua din nou controlul asupra prețurilor noastre la electricitate” până luna viitoare.
Acest lucru, a spus el, va face ca costul energiei să fie atât „suportabil”, cât și „vizibil” pentru gospodării și companii.
Macron a declarat că își menține obiectivul ca Franța să producă cel puțin un milion de mașini electrice până în 2027 și să devină un exportator de baterii auto în același an.
Planul climatic, a spus Macron, face parte din strategia Franței de a promova „o ecologie care creează valoare economică” în Europa și de a pune capăt „dependenței noastre de combustibilii fosili”, al căror preț, a spus el, se ridică la 120 de miliarde de euro pe an pentru Franța.
Ca parte a planului, Macron a declarat că guvernul va colabora cu marile industrii cu emisii ridicate, cum ar fi cele producătoare de oțel și ciment și cele chimice, pentru a-și reduce amprenta de carbon.
Sectorul minier va explora metale, inclusiv litiu și cobalt, necesare pentru producția de baterii, a spus el.
De asemenea, țara va căuta surse de hidrogen natural pe teritoriul său pentru a fi utilizat în tranziția către o energie mai curată.
De asemenea, Franța își examinează posibilitățile de a instala „cel puțin un site” pentru captarea carbonului, un proces incipient prin care carbonul este extras din aer și stocat, considerat din ce în ce mai mult ca fiind necesar pentru a reduce încălzirea globală.
O soluție franceză pentru captarea carbonului ar „reduce dependența noastră de lumea exterioară” în acest domeniu, a declarat Macron.