Photo 23850973 © Peter Mautsch / Maranso Gmbh | Dreamstime.com

Lupta împotriva pescuitului ilegal. CE a identificat Trinidad și Tobago ca țară necooperantă

Comisia Europeană anunță că a decis să identifice Republica Trinidad și Tobago ca țară necooperantă în lupta împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat (INN), acordându-i un „cartonaș roșu”.

Decizia de astăzi se bazează pe Regulamentul INN al UE, care prevede un cadru de cooperare cu țările pentru a combate pescuitul INN și garantează că numai produsele pescărești capturate în mod legal pot avea acces pe piața UE.

”Comisia este ferm angajată în favoarea unui pescuit sustenabil și a unei guvernanțe eficiente a oceanelor. Avem toleranță zero față de pescuitul INN, iar astăzi Comisia a luat măsuri ferme, acordând Trinidad și Tobago un cartonaș roșu. Cu toate acestea, rămânem pregătiți să continuăm dialogul cu Trinidad și Tobago pentru a aborda amenințările pe care pescuitul INN le reprezintă la adresa sustenabilității stocurilor de pește, a comunităților costiere, a securității alimentare și a mijloacelor de subzistență ale pescarilor care respectă normele”, a declarat Virginijus Sinkevičius, comisar pentru mediu, oceane și pescuit 

Lipsa progreselor în ceea ce privește remedierea deficiențelor grave

Includerea țării pe listă rezultă din lipsa de progrese în abordarea deficiențelor grave evidențiate în decizia de identificare prealabilă a Trinidad și Tobago ca țară necooperantă, adoptată în aprilie 2016. În pofida sprijinului acordat de UE Trinidad și Tobago în cadrul dialogului INN, atât în ceea ce privește revizuirea cadrului juridic, cât și în ceea ce privește monitorizarea, controlul și supravegherea, țara nu a înregistrat suficiente progrese pentru a îndeplini cerințele prevăzute de legislația INN.

În special, Trinidad și Tobago nu a adoptat un cadru juridic adecvat care să reglementeze activitățile flotei naționale de pescuit în apele aflate sub jurisdicție națională și în afara acestora și nici activitățile navelor de pescuit ale țărilor terțe în porturile naționale. Alte deficiențe persistente se referă la lipsa unui control adecvat asupra flotei naționale de pescuit și a flotelor de pescuit străine care fac escală în portul țării, precum și la lipsa măsurilor necesare pentru încetarea și prevenirea activităților de pescuit INN.

Comisia anunță că va continua dialogul cu autoritățile Republicii Trinidad și Tobago pentru a ajuta această țară să remedieze deficiențele identificate.

În urma procedurii de identificare, Comisia a propus Consiliului să includă în mod oficial Trinidad și Tobago pe lista țărilor necooperante, în conformitate cu articolul 33 din Regulamentul INN.

Istoricul dosarului

UE este cel mai mare importator mondial de produse pescărești. Combaterea pescuitului INN face parte din acțiunile UE în cadrul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Aceasta reprezintă contribuția UE la obiectivul 14 de a pune capăt pescuitului INN și de a conserva și utiliza în mod durabil oceanele, mările și resursele marine. Abordarea de toleranță zero față de pescuitul INN urmărită de Comisie face parte integrantă din Pactul verde european și din Strategia UE în domeniul biodiversității.  

Comisia cooperează cu țările partenere în vederea îmbunătățirii guvernanței în domeniul pescuitului și a asigurării faptului că toate statele își respectă obligațiile internaționale.

Pescuitul INN reprezintă una dintre cele mai grave amenințări la adresa exploatării sustenabile a resurselor acvatice vii, punând în pericol însăși baza politicii comune în domeniul pescuitului și eforturile internaționale ale UE de promovare a unei mai bune guvernanțe a oceanelor. Pescuitul INN reprezintă, de asemenea, un pericol major pentru mediul marin, sustenabilitatea stocurilor de pește și biodiversitatea marină. Urmărind Pactul verde european și Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și obiectivul său de conservare și utilizare durabilă a oceanelor, mărilor și resurselor marine, Comisia aplică o abordare de toleranță zero față de pescuitul INN.

Valoarea globală a pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat este estimată la 10-20 de miliarde de euro pe an. În fiecare an, se capturează ilegal între 11 și 26 de milioane de tone de pește, echivalentul a cel puțin 15% din capturile mondiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *