După luni de zile de dezbateri aprinse și după o campanie de opoziție criticată de oamenii de știință ca fiind înșelătoare, UE a adoptat la limită o lege esențială pentru protejarea naturii – un pilon central al „Pactului verde european” al președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, scrie The Guardian.
Legea privind refacerea naturii va impune măsuri de refacere a 20% din suprafața terestră și maritimă a UE până în 2030, urmând ca până în 2050 să acopere toate ecosistemele degradate.
Miercuri, la Strasbourg, legislatorii au decis să nu „omoare legea” cu doar o duzină de voturi, dar au atenuat-o în mai multe puncte. Aceștia vor retrimite propunerea la o comisie de mediu înainte de a stabili detaliile cu statele membre.
„Este o victorie socială uriașă”, a declarat reporterilor César Luena, un eurodeputat spaniol de centru-stânga responsabil de propunere. „Aceasta este o lege în numele naturii. Nu este o lege împotriva vreunei persoane, oricare ar fi ea”.
Natura moare mai repede decât au știut vreodată oamenii, a constatat o evaluare științifică de referință în 2019, determinată de schimbările climatice, de poluare și de modul în care oamenii exploatează pământul și marea. Legea privind restaurarea urmărește să inverseze această tendință și să ajute blocul să atingă obiectivele privind biodiversitatea pe care nu a reușit să le îndeplinească până acum.
Opoziția din partea Partidului Popular European (PPE), grupul de centru-dreapta din care face parte și Von der Leyen, a fost aproape de a scufunda propunerea în totalitate. Împreună cu conservatorii și reformiștii europeni de dreapta, cu grupul de extremă dreapta Identitate și Democrație și cu părți din grupul Renew, liberal de piață, PPE a susținut că legea ar afecta securitatea alimentară și ar pedepsi producătorii care se confruntă cu pandemia și criza energetică.
„Mai puțin pământ pentru agricultori, mai puțină mare pentru pescari, mai puțină activitate pentru întreprinderi și mai puține produse europene și locuri de muncă pentru cetățenii noștri”, a declarat Rosanna Conte, un eurodeputat italian din grupul Identitate și Democrație, în timpul unei dezbateri aprinse de marți. „Acestea sunt repercusiunile grele ale propunerilor conținute într-un regulament impregnat de ideologie și contraproductiv pentru natura însăși”.
Oamenii de știință au respins afirmația conform căreia restaurarea naturii este rea pentru alimentație și economie.
O scrisoare deschisă semnată de 6.000 de oameni de știință a declarat că oponenții legii „nu numai că nu au dovezi științifice, dar chiar le contrazic”. Aceștia au evidențiat studii care arată că refacerea naturii ar îmbunătăți securitatea alimentară, ar ajuta pescuitul, ar crea locuri de muncă și ar economisi bani.
„Auzim în mod sistematic dezinformări”, a declarat Guy Pe’er, un biolog specializat în conservare de la Helmholtz-Centre for Environmental Research, care a fost primul autor al scrisorii. „Organizațiile de lobby pot genera oricât de multă dezinformare doresc. Dar atunci când factorii de decizie politică merg împotriva științei, trebuie să intervenim”.
Natura Europei este în stare proastă. Mai mult de 60% din solurile sale sunt nesănătoase, iar 81% din habitate sunt în stare proastă. Un studiu recent a constatat că abundența păsărilor de pe terenurile agricole s-a înjumătățit în ultimii 40 de ani.
Pe’er a spus că nu este clar dacă până și dinozaurii au dispărut atât de repede. El a adăugat: „Patruzeci de ani este o perioadă extrem de scurtă. În termeni evolutivi, este viteza cu care un meteorit cade peste noi”.
Cu o zi înainte de vot, fermierii au condus tractoare la Parlamentul European și le-au spus eurodeputaților să voteze împotriva proiectului de lege, în timp ce protestatarii pentru climă, inclusiv activista suedeză Greta Thunberg, i-au îndemnat să îl susțină.
Grupurile ecologiste au criticat modificările din textul aprobat, care au eliminat o propunere de refacere a ecosistemelor agricole și au adăugat o linie de amânare a punerii în aplicare a legii până după o evaluare oficială a securității alimentare a Europei.
Anterior, legea fusese respinsă de comisiile pentru pescuit și agricultură ale Parlamentului European. O a treia comisie, însărcinată cu problemele de mediu, nu a găsit o majoritate în favoarea sa după un vot egal.
Fermierii și pescarii au spus că legea cerea prea mult și nu clarifica cine va plăti.
UE dorește ca pescarii să decarbonizeze flota și să protejeze mediul cu ajutorul fondurilor existente, a declarat Daniel Voces de Onaíndi, directorul general al grupului de lobby pentru pescuit Europêche. „Vrem să punem în aplicare acest lucru într-un mod corect în UE – și nu cu un ciocan de mediu.”