În contextul în care se profilează o nouă lege a Uniunii Europene privind toleranța zero în materie de defrișări, mai mulți investitori importanți au declarat pentru Reuters că sunt îngrijorați de expunerea lor la această problemă, unii dintre ei spunând că ar putea renunța la producătorii de bunuri de consum cu lanțuri de aprovizionare „riscante”.
În decembrie, UE a convenit asupra unei noi reguli care să împiedice companiile să vândă pe piața sa cafea, carne de vită, soia, cauciuc, ulei de palmier și alte produse de bază legate de despăduriri. Companiile trebuie să dovedească faptul că lanțurile lor de aprovizionare nu contribuie la distrugerea pădurilor, în caz contrar urmând să fie amendate cu până la 4% din cifra de afaceri realizată într-un stat membru al UE.
Union Investment din Germania, un investitor de top 20 în Unilever și Reckitt, a trimis anul trecut o scrisoare către 56 de companii producătoare de bunuri de consum pentru a afla mai multe informații despre defrișările din lanțurile lor de aprovizionare, scrie Reuters.
„Amenzile pot reprezenta un risc pentru performanța acestor companii pe piața bursieră”, a declarat Henrik Pontzen, șeful departamentului ESG la Union Investment, care are în administrare active în valoare de aproximativ 424 de miliarde de euro și participații la Nestle , Pepsico, Danone, Beyond Meat și L’Oreal.
Un document intern al Union Investment văzut de Reuters arată că firma a primit doar 30 de răspunsuri la demersul său. Dintre acestea, doar 14 companii au declarat că au obiective de defrișare zero.
„În calitate de investitor important, acest lucru este foarte atipic”, a declarat Pontzen. „În mod obișnuit, primim un răspuns de la orice companie căreia îi scriem. Poate că motivul pentru care nu răspund este că nu au nimic de spus.”
Union „va exclude companiile atunci când toate opțiunile noastre de escaladare au fost epuizate”, a spus Pontzen.
El nu este singurul frustrat de lipsa de implicare a companiilor.
Opt acționari instituționali importanți – Schroders, Janus Henderson, NBIM, Union Investment, KLP, Aviva, Fidelity International și Ninety One – au declarat pentru Reuters că discută cu producătorii de bunuri de consum despre această problemă, trei dintre aceștia spunând că vor identifica acțiunile pe care le-ar putea retrage.
Legislația este așteptată de legiuitori să fie implementată până la sfârșitul anului 2024 pentru „marii operatori”. Deși producătorii de bunuri de consum sunt deosebit de expuși, alte sectoare care importă bunuri asociate cu defrișările, inclusiv casele de mărfuri și companiile industriale, se vor confrunta, de asemenea, cu controale.
„Companiile trebuie să fie mai mult decât curate, dat fiind faptul că există o sancțiune atât de mare”, a declarat Jonathan Toub, manager de portofoliu la Aviva, care investește peste 223 de miliarde de lire sterline (278 de miliarde de dolari) și are participații la producătorul Tide P&G, Unilever, Nestle și Reckitt.
Fondul suveran de investiții al Norvegiei, NBIM, unul dintre cei mai mari investitori din lume, cu peste 1.300 de miliarde de dolari în active administrate, a declarat că regulile vor avea un impact asupra firmelor care nu s-au pregătit pentru ele.
„Poate influența accesul pe piață, poate duce la sancțiuni de neconformitate sau poate impune costuri sporite de due diligence”, a declarat Snorre Gjerde, managerul de administrare a investițiilor de la NBIM.
Ramificații semnificative
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură estimează că 420 de milioane de hectare de pădure – o suprafață mai mare decât cea a UE – au fost pierdute din cauza defrișărilor între 1990 și 2020. Consumul UE reprezintă aproximativ 10% din defrișările globale, potrivit Parlamentului European. Uleiul de palmier și soia reprezintă mai mult de două treimi din această cifră.
Noua normă va impune companiilor să prezinte agenților vamali formulare electronice de diligență care să demonstreze că lanțurile lor de aprovizionare nu contribuie la distrugerea pădurilor.
Producătorii de bunuri de consum se bazează pe tehnologii precum sateliții și inteligența artificială pentru a contribui la eradicarea defrișărilor din lanțurile lor de aprovizionare. Însă eforturile ar putea să nu fie suficiente pentru a respecta normele, a declarat deputatul european Christophe Hansen.
Mai multe mari companii producătoare de bunuri de larg consum afirmă că sunt aproape de a-și atinge obiectivele ambițioase de defrișare zero.
Nestle, cea mai mare companie alimentară din lume, își propune ca până în 2025 să nu mai defrișeze deloc doar în ceea ce privește cacaua și cafeaua.
Unilever, producătorul săpunului Dove și al înghețatei Ben & Jerry’s, vizează un lanț de aprovizionare fără despăduriri în ceea ce privește uleiul de palmier, hârtia și cartonul, ceaiul, soia și cacao până la sfârșitul anului 2023.