Photo 96714473 © Attila Jandi | Dreamstime.com

Lacul Loch Ness, periclitat de clima schimbătoare a Scoției

În jurul lacului Loch Ness din Scoția, faimos pentru că găzduiește un monstru mitic în adâncurile sale întunecate, o altă perioadă prelungită de secetă la începutul acestui an a sporit temerile dar din alt motiv, scrie AFP.

Începutul mai secetos decât de obicei până în 2023, alături de alte schimbări climatice treptate, are implicații pentru orice, de la viața sălbatică și speciile indigene – inclusiv pentru faimoasa populație de somoni din Scoția – până la agricultură și producția de energie.

„Apa devine o marfă care se face rară în această parte a lumii”, a declarat pentru AFP Brian Shaw, pescar de somon, în timpul unei vizite la începutul lunii trecute, în timp ce Scoția se resimțea după cea mai fierbinte lună iunie înregistrată vreodată.

„Toată lumea caută să folosească apa pentru propriile nevoi”.

Cifrele publicate în luna mai de Agenția scoțiană pentru protecția mediului (Sepa) au confirmat ceea ce observatorii experimentați puteau deja vedea: Apele dulci din Loch Ness – cel mai mare lac din Scoția după volum – au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

Nu mai fusese atât de puțin adânc – cu o adâncime de aproximativ 109 cm la un baraj hidroelectric aflat la jumătatea țărmului său estic – de la începutul anilor 1990.

„Se menține la acest nivel de câteva luni”, a remarcat Gordon Mangus, în vârstă de 84 de ani, care a crescut în apropierea legendarului lac și care acum este căpitanul portului.

„Suntem obișnuiți să plouă, dar nu suntem obișnuiți să avem perioade atât de secetoase”.

Situația este oglindită în alte zone din Highlands, inclusiv Loch Maree, în nord-est, și Black Isle, în vest.

Mai multă vreme uscată
„Toată lumea se gândește la Scoția ca la o țară umedă, dar secetele sunt din ce în ce mai frecvente acum, ca urmare a schimbărilor climatice”, a explicat Nathan Critchlow, șeful departamentului de apă și planificare de la Sepa.

„Obișnuiam să vedem secetă foarte rar, cam o dată la 18 ani. Până în 2050, preconizăm că veți avea niveluri foarte scăzute ale apei cam o dată la doi ani.

„Așadar, clima Scoției se schimbă și începem să vedem impactul acestei schimbări”.

Pe malurile râului Ness, care se varsă din lac în mare la Inverness, cel mai nordic oraș din Marea Britanie, Shaw a arătat albia de piatră vizibilă a cursului de apă ca dovadă a scăderii nivelului acestuia.

Directorul Consiliului de pescuit al somonului din districtul Ness a declarat că adâncimea râului a scăzut constant de ani de zile, dar tendința a devenit mai vizibilă.

„O iarnă secetoasă, o primăvară foarte secetoasă, o lună iunie foarte caldă și râul a devenit din ce în ce mai mic”, a declarat el pentru AFP.

Vremea mai caldă și mai uscată a afectat populația sa de somon sălbatic, a spus Shaw.

Unul dintre micile cursuri de apă care alimentează râul a secat deja, lăsând în urmă pești morți, a adăugat el.

„Începeți să vedeți că acest tip de eveniment se întâmplă tot timpul și cred că există o îngrijorare reală cu privire la viitorul somonului și la un mediu mai dificil pe măsură ce avansăm”.

În timp ce ploile atât de necesare din ultimele săptămâni au adus un pic de răgaz în unele părți ale Scoției, nivelurile de apă rămân reduse până la „un punct de alertă” în unele zone, potrivit Sepa.

Iar Oficiul Meteorologic din Marea Britanie prognozează o altă perioadă de secetă mai târziu în timpul verii.

Cererea de apă
Cererea de apă în timpul verii se intensifică, de asemenea, cu o concurență mai mare pentru aceasta între fermieri, pescari, utilizatori casnici, inclusiv turiști și firme hidroelectrice, potrivit localnicilor.

SSE Renewables, care administrează un sistem hidroelectric în Loch Ness, s-a confruntat cu reclamații din partea pescarilor și a altor persoane, potrivit cărora ar fi provocat scăderea nivelului lacului prin stocarea apei pentru a genera electricitate.

Operatorul a negat acest lucru, spunând că lunile de vreme uscată au epuizat-o.

Experții de mediu avertizează că rezidenții și întreprinderile trebuie să se adapteze la schimbarea tiparelor meteorologice și să se pregătească pentru perioade de penurie de apă și inundații pe măsură ce temperatura medie crește.

Potrivit Comitetului pentru Schimbări Climatice (CCC), un organism consultativ numit de guvernul britanic, cei mai călduroși 10 ani înregistrați în Scoția au avut loc începând cu 1997.

Temperatura medie înregistrată între 2010 și 2019 a fost cu aproximativ 0,7 grade Celsius mai mare decât media înregistrată între 1961 și 1990.

Vremea mai umedă în unele locuri a sosit în tandem cu creșterile de temperatură, în principal iarna, media anuală a precipitațiilor între 2010 și 2019 fiind cu 9% mai mare decât în perioada 1961-1990.

La Loch Ness, înainte de a se retrage în cabina sa pentru a monitoriza bărcile, Mangus a rememorat amintiri din copilărie, de la intrarea în apele sale până la explorarea țărmului cu tatăl și fratele său.

Deși octogenarul dă vina atât pe barajul hidroelectric, cât și pe schimbările climatice pentru modificarea nivelului apei din Loch Ness, el a recunoscut că ceea ce se întâmplă acum acolo este „rar”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *