Photo 130635308 © Evgheni Kim | Dreamstime.com

KLM, Easyjet și alte trei companii aeriene dau în judecată Guvernul olandez pentru reducerea zborurilor

Cinci companii aeriene au dat în judecată guvernul olandez din cauza planurilor de reducere a numărului de zboruri care operează pe Amsterdam Schiphol, cel de-al treilea cel mai aglomerat aeroport din Europa. În decizia sa, guvernul a invocat preocupările cetățenilor cu privire la impactul zborurilor asupra poluării fonice și a climei, scrie BBC.

Companiile aeriene KLM, Easyjet, Delta, Tui și Corenden susțin că planurile încalcă legislația europeană și internațională.

Plafonarea ar reduce numărul anual de zboruri de la 500.000 la 440.000.

Guvernul olandez a declarat că dorește să găsească un echilibru între beneficiile economice ale unui aeroport mare și un mediu de viață sănătos, acordând prioritate combaterii poluării fonice.

Aviația mondială este responsabilă pentru 2,4% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Aceste gaze încălzesc atmosfera, contribuind la încălzirea globală și la schimbările climatice.

Vineri, KLM și-a anunțat intenția de a contesta planurile guvernului, alături de celelalte patru companii aeriene.

Într-o declarație, companiile au declarat că sunt „încrezătoare că pot reduce nivelul de zgomot și emisiile de CO2, menținând în același timp o rețea de destinații pentru milioanele de pasageri și tonele de marfă pe care le transportă anual către și de la Schiphol”.

Asociația Internațională a Transportului Aerian sprijină acțiunea în justiție printr-o contestație separată, susținând că nu a avut loc „nicio consultare semnificativă” cu industria.

În replică, un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Infrastructurii a declarat: „Întrucât ne confruntăm în prezent cu o potențială procedură legală, nu putem răspunde în acest moment la argumentele împărtășite de KLM și de alte părți implicate.”

Industria aviației la nivel global se luptă cu provocarea de a-și reduce amprenta de carbon, inclusiv prin investiții în dezvoltarea de combustibili mai ecologici.

„Industria aviatică urmărește un obiectiv de emisii nete de CO2 zero. Acest obiectiv va fi atins în primul rând prin intermediul combustibililor de aviație sustenabili și al noilor tehnologii. Deplasarea zborurilor de pe un aeroport pe altul nu va rezolva problema emisiilor din aviație”, a declarat un purtător de cuvânt al IATA pentru BBC News.

Săptămâna trecută, oamenii de știință de la Royal Society au avertizat că zborul ecologic este departe de a fi posibil, deoarece în prezent nu există alternative clare la combustibilul pentru avioane.

Se așteaptă ca cererea de zboruri să crească în ciuda amenințării tot mai mari la adresa planetei din cauza încălzirii globale. Unii ecologiști spun că ar trebui introduse taxe pentru a descuraja zborurile frecvente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *