Articolele textilele, cum ar fi hainele și încălțămintea, sunt cele mai dăunătoare tipuri de deșeuri menajere pentru mediu, potrivit unui nou studiu, citat de BBC.
Raportul de măsurare a emisiilor de dioxid de carbon a fost realizat de Zero Waste Scoția și urmărește impactul întregului ciclu de viață al articolelor aruncate în casele scoțiene.
Acesta a constatat că textilele reprezintă doar 4% din deșeurile care au ajuns la gunoi în 2021, în termeni de greutate, dar reprezintă 32% din amprenta de carbon generată de deșeurile menajere.
Organismul de mediu a declarat că scoțienii „trebuie să regândească consumul de bunuri”.
Raportul a analizat emisiile generate de produsele pe care gospodăriile scoțiene le consumă și apoi le aruncă. Asta a inclus extracția materiilor prime care intră în componența acestor produse și fabricarea lor – procese care se desfășoară adesea în străinătate. De asemenea, au fost analizate emisiile rezultate din eliminarea deșeurilor menajere prin depozitare sau incinerare.
Categoria textile a inclus îmbrăcăminte, încălțăminte și covoare, din care îmbrăcămintea și încălțămintea au reprezentat aproximativ 80%.
Zero Waste Scotland a spus că îmbrăcămintea pe care o cumpărăm este adesea produsă prin intermediul unor lanțuri de aprovizionare lungi care generează volume mari de emisii de gaze cu efect de seră în fiecare etapă.
Acestea pot include producția de fire sau de țesături și apoi fabricarea produsului finit, cum ar fi spălarea și vopsirea. Fiecare dintre aceste etape va genera gaze cu efect de seră în țara de producție.
În Scoția, s-a înregistrat o ușoară creștere generală a amprentei totale de carbon a deșeurilor menajere scoțiene, în creștere cu 0,9% față de anul precedent.
Zero Waste Scoția a declarat că principala cauză a acestei creșteri a fost reprezentată de creșterea cantității de deșeuri textile.
Deșeurile alimentare au fost al doilea mare contribuitor la impactul de carbon al deșeurilor menajere – reprezentând 30% din emisiile de gaze cu efect de seră, dar numai 18% din greutatea deșeurilor menajere.
Iain Gulland, director executiv al Zero Waste Scotland, a declarat: „Dacă vrem să abordăm cu seriozitate problema schimbărilor climatice, trebuie să regândim consumul nostru de bunuri și materiale.
„Scoțianul mediu consumă anual o cantitate de materiale de peste două ori mai mare decât cea sustenabilă, iar cultura noastră a aruncatului la gunoi încurajează această abordare. Este un imperativ de mediu să schimbăm această situație.”
Agenția finanțată de guvernul scoțian îi încurajează pe scoțieni să „facă lucrurile diferit” și să se orienteze către modelul economiei circulare – în care oamenii sunt încurajați să reutilizeze, să doneze și să recicleze produsele.
Gulland a adăugat: „Economia circulară ne oferă posibilitatea de a face lucrurile diferit fără a face compromisuri în ceea ce privește calitatea vieții, dezvoltând o economie mai bună atât pentru oameni, cât și pentru planetă, în care bunurile și materialele sunt valorizate și făcute să dureze”.