Photo 91181743 © Philip Bird | Dreamstime.com

Jumătate din numărul plantelor din Marea Britanie și Irlanda au scăzut în ultimii 20 de ani – studiu

Jumătate dintre plantele native din Marea Britanie și Irlanda s-au împuținat în ultimii 20 de ani, iar speciile alogene sunt acum mai numeroase în natură, potrivit unui studiu important, citat de The Guardian.

Mii de botaniști de la Societatea Botanică a Marii Britanii și Irlandei (BSBI) au petrecut ultimii 20 de ani colectând date despre schimbările din flora britanică și irlandeză.

Cercetarea, publicată în Plant Atlas 2020, are implicații pentru insectele indigene și alte specii care depind de plantele alături de care au evoluat.

Practicile agricole și criza climatică sunt principalele cauze ale declinului speciilor de plante indigene, au declarat oamenii de știință, care au solicitat măsuri urgente pentru a combate această pierdere.

Conform cercetării, schimbările în agricultură care au început în anii 1950, cum ar fi îmbogățirea cu azot și degradarea habitatului, au dus la declinul unor specii precum ”arnică” și ”clopoțelul de iepure”. În plus, pajiștile umede au fost drenate, ceea ce a dus la declinul substanțial al unor plante precum scabia diavolului – o plantă cu care se hrănesc fluturi rari.

Florile sălbatice arabile vechi, cum ar fi gălbenelele de porumb, au avut o situație mai proastă decât alte specii, cu un declin de 62%. Acest lucru se datorează faptului că pajiștile tradiționale au fost reînsămânțate sau suprafertilizate.

Craig Bennett, directorul executiv al The Wildlife Trusts, a declarat: „Declinul frumoaselor noastre plante native este sfâșietor și are consecințe pentru noi toți. Pierderea habitatelor naturale din cauza metodelor moderne de agricultură din ultimii 70 de ani a fost un dezastru fără margini pentru florile sălbatice și pentru toate speciile care depind de ele, inclusiv insecte, lilieci și păsări.

„Dar nu este prea târziu pentru a opri această catastrofă. Noile programe guvernamentale de mediu agricol trebuie să facă ceea ce s-a promis inițial și să inverseze declinul naturii în peisajul nostru agricol. De asemenea, protecția siturilor locale pentru viața sălbatică trebuie să fie sporită, iar promisiunea făcută de guvern la recentul summit al ONU privind biodiversitatea de a reduce la jumătate poluarea cu nutrienți până în 2030 trebuie onorată.”

Degradarea climei a afectat multe specii. De exemplu, plantele de munte, cum ar fi femela de munte alpină, floarea alpină și perla zăpezii, depind de zonele în care zăpada se depune târziu în primăvară și vară.

Dintre cele 3.445 de specii de plante diferite înregistrate în timpul lucrărilor de teren, 1.692 sunt native din Marea Britanie, în timp ce 1.753 de specii alogene au fost găsite, care au fost introduse în mod deliberat sau accidental în natură de către oameni. Multe dintre speciile alogene provin din grădini și s-au răspândit apoi pentru a stabili populații autonome. Cercetătorii au descoperit că plantarea molidului ne-nativ degradează habitatele din turbării, iar molidul sitka, care se regenerează în turbării și mlaștini, a înregistrat cea mai semnificativă creștere a ariei de răspândire dintre toate speciile înregistrate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *