Potrivit unor scurgeri de informații, industria europeană a gazului a demarat o operațiune intensă de lobby pentru a încerca să împiedice eliminarea treptată a centralelor pe gaz în cadrul viitoarelor modificări ale legislației UE, scrie The Guardian.
Companiile de gaze doresc să mențină în funcțiune centralele pe gaz pentru a-și proteja piața actuală și pentru a le permite să se adapteze la ceea ce consideră a fi noile piețe potențiale de gaze „verzi”, în domeniul biocombustibililor și al hidrogenului, în ciuda îngrijorărilor serioase cu privire la viabilitatea acestora.
Scurgerile de e-mailuri, obținute de publicația de jurnalism de investigație DeSmog ca parte a unui proiect finanțat de Journalismfund.eu și văzute de The Guardian, arată că industria încearcă să introducă în legislație lacune care să permită continuarea vânzării de centrale de apartament.
E-mailurile, precum și informațiile din Parlamentul European privind întâlnirile și conferințele de lobby, indică faptul că industria gazului petrolier lichefiat (GPL) a preluat conducerea eforturilor de lobby.
GPL este numele dat butanului și propanului, combustibili fosili care sunt produse secundare ale extracției și rafinării petrolului și gazelor. Buteliile și rezervoarele au fost un pilon de bază pentru comunitățile rurale din Europa care nu sunt conectate la rețeaua de gaze și care au opțiuni limitate de încălzire.
Aproximativ 16,8 milioane de persoane din UE utilizează GPL, adică aproximativ 4% din populație. Industria GPL este reprezentată de Liquid Gas Europe, o organizație comercială care a organizat în ultimele luni o serie de evenimente de profil înalt și întâlniri cu ușile închise cu membrii Parlamentului European.
Accentul este pus pe legislația UE cunoscută sub numele de Directiva privind performanța energetică a clădirilor (EPBD), care reglementează modul în care pot fi izolate și încălzite locuințele în întreaga Uniune și care urmează să fie revizuită. Modificările propuse vor fi votate de Parlamentul European săptămâna viitoare.
Unul dintre obiectivele revizuirii este de a încuraja eliminarea treptată a cazanelor pe gaz. Cu toate că aceasta vizează cazane de un tip diferit de cele care utilizează GPL, industria GPL percepe o astfel de eliminare ca pe o potențială amenințare la adresa viitorului său.
Henry Cubbon, președinte al distribuitorului de GPL din SUA, Propane DCC, a declarat la Congresul GPL de la Barcelona din iunie anul trecut: „Cazanul pe gaz este mijlocul nostru de trai – dacă acesta va fi interzis, vom avea o problemă reală.”
Lobbyiștii GPL simt, de asemenea, o oportunitate, arată e-mailurile și alte eforturi de lobby. Aceștia doresc ca directiva să prevadă un tratament favorabil pentru biocombustibilii produși din deșeuri sau alte materiale organice, precum și pentru hidrogen ca și combustibil pentru încălzirea locuințelor.
Aceasta deoarece ei cred că ar putea adapta o mare parte din infrastructura actuală – inclusiv rețelele de distribuție și cazanele însele – pentru a trece de la GPL la biocombustibili și hidrogen, pe care industria GPL le numește „gaze regenerabile”.
„Lucrăm mult cu autoritățile de reglementare pentru a vedea dacă putem poziționa cazanul pe gaz ca sursă de încălzire a viitorului, alimentat cu gaz regenerabil”, a declarat Cubbon.
După cum arată e-mailurile și materialele de marketing, industria GPL își bazează lobby-ul pe „nevoile unice ale comunităților rurale”, pe care le prezintă ca fiind insuficient deservite și în pericol.
Deşi există intenţii la nivelu UE de a interzice centralele pe gaz, nu există încă o legislaţie a UE care să impună astfel de interdicţii. Cu toate acestea, opt ţări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădirile noi. Și în România există un proiect de lege în sensul acesta.