Photo 26278378 © Joe Sohm | Dreamstime.com

John Kerry, senator american: Să ne bazăm pe avansul tehnologiei pentru a elimina dioxidul de carbon este periculos

Este periculos pentru omenire să se bazeze pe tehnologie pentru a elimina dioxidul de carbon din atmosferă și reprezintă un motiv de „alarmă”, a avertizat senatorul american John Kerry.

Trimisul prezidențial special al SUA pentru climă a declarat într-un interviu pentru The Guardian că este posibil ca noile tehnologii să nu împiedice lumea să treacă de „puncte de basculare”, praguri cheie de temperatură care, odată depășite, ar putea declanșa o cascadă de efecte fizice de neoprit.

„Unii oameni de știință sugerează că este posibil să existe o depășire [a temperaturilor globale, dincolo de limita de 1,5 grade C peste nivelurile preindustriale pe care guvernele o vizează] și că s-ar putea recupera, ca să spunem așa – aveți tehnologii și alte lucruri care vă permit să reveniți”, a declarat Kerry pentru The Guardian.

„Pericolul în acest sens, care mă alarmează cel mai mult și mă motivează cel mai mult, este că, potrivit științei și celor mai buni oameni de știință din lume, s-ar putea să ne aflăm la sau să fi depășit mai multe puncte de inflexiune despre care ne avertizează de ceva timp”, a spus el. „Acesta este pericolul, ireversibilitatea”.

El a făcut apel la guverne să implementeze mai rapid energia regenerabilă, împreună cu tehnologiile conexe, cum ar fi vehiculele electrice. Acestea sunt deja disponibile pentru a fi implementate pe scară largă și ar putea împiedica lumea să atingă nivelurile ridicate de dioxid de carbon din atmosferă care ar face ca temperaturile să depășească pragul de 1,5 grade C.

„O parte a provocării cu care ne confruntăm în prezent este că țările care au la dispoziție tehnologii nu le implementează neapărat în ritmul în care ar trebui să o facă”, a spus el. „Fatih Birol [directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie] a spus foarte clar de ceva timp că tot ce este necesar pentru a atinge obiectivul de reducere cu 45% [a emisiilor de gaze cu efect de seră] la nivel global pentru 2030 este să se implementeze energiile regenerabile în stadiul actual al tehnologiei, iar acest lucru nu se întâmplă.”

„Există o rezistență în acest moment pe care o văd din mai multe părți în a face ceea ce știm că trebuie să facem”, a spus Kerry. „Cred că sunt lucruri care sunt cu adevărat foarte simple pe care le-am putea face, dar este nevoie de voință politică, de resurse, de alocare și de o determinare de a face treaba.”

El a amintit de Legea privind reducerea inflației, de impulsul de 369 de miliarde de dolari dat de SUA pentru a investi în energie regenerabilă și în tehnologii cu emisii reduse de carbon. Guvernele UE au protestat față de anumite aspecte ale legislației, cum ar fi scutirile de taxe pentru companiile ecologice care se stabilesc în SUA, pe care le consideră protecționiste și o potențială amenințare concurențială.

Kerry a replicat că măsurile americane sunt bune pentru toate țările. „Dacă accelerăm ritmul descoperirilor, atunci lumea beneficiază. Acesta nu este un lucru centrat pe SUA”, a spus el. „Dacă putem avansa aceste tehnologii foarte rapid, atunci am jurat să le împărtășim și să ajutăm oamenii să se dezvolte în mod similar. Acesta este modul în care încercăm în mod colectiv să facem față provocării”.

El a spus că legea, adoptată vara trecută, are deja un impact. „Oamenii se schimbă și își dau seama care este cel mai bun lucru de făcut. Există o serie de țări din Europa – Germania, Franța și altele – care sunt hotărâte să facă un efort similar. Ei încearcă să definească pentru ei înșiși și să iasă și să facă acest lucru”, a spus el. „Având în vedere trilioanele pe care trebuie să le desfășurăm pentru a face față acestei provocări, a avea ceva care să stimuleze investițiile este în interesul tuturor. Vedem o cantitate extraordinară de capital de risc care se îndreaptă spre unele dintre aceste elemente esențiale de tranziție.”

De asemenea, Kerry a solicitat o mai mare finanțare din partea sectorului privat pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice, pentru a ajuta țările sărace să își reducă emisiile și să facă față impactului fenomenelor meteorologice extreme. „Finanțarea combaterii schimbărilor climatice nu este doar o provocare, ci și cea mai mare provocare în acest moment”, a spus el. „Finanțarea, și mă refer la o finanțare mare, de ordinul trilioanelor de dolari. Acest lucru necesită o mobilizare a capitalului, folosind stimulente și colaborând cu sectorul privat pentru a-i aduce la masa negocierilor, pentru a crea proiecte bancabile care să stimuleze desfășurarea de capital.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *