https://www.reuters.com/world/world-registers-hottest-day-ever-recorded-july-3-2023-07-04/

Iulie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată – observatorul climatic al UE

Luna iulie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată pe Pământ, a confirmat marți observatorul climatic al Uniunii Europene, potrivit AFP.

Marcată de valuri de căldură și incendii în întreaga lume, luna precedentă a fost cu 0,33 grade Celsius mai mare decât recordul stabilit în iulie 2019, când temperatura medie a fost de 16,63C (32 Fahrenheit), se arată în comunicat.

„Luna a fost cu 0,72C mai caldă față de media din perioada 1991-2020 pentru luna iulie”, a precizat acesta.

Încălzirea globală de aproximativ 1,2 grade Celsius de la sfârșitul anilor 1800, determinată de arderea combustibililor fosili, a făcut ca valurile de căldură să fie mai fierbinți, mai lungi și mai frecvente, precum și să intensifice alte fenomene meteorologice extreme, cum ar fi furtunile și inundațiile.

„Valuri de căldură au fost înregistrate în mai multe regiuni din emisfera nordică, inclusiv în sudul Europei. Temperaturi mult peste medie au avut loc în mai multe țări din America de Sud și în jurul unei mari părți din Antarctica”, a declarat Observatorul climatic Copernicus al UE.

„Media globală pentru 2023 este a treia cea mai mare înregistrată vreodată, cu 0,43C în raport cu perioada 1991-2020, comparativ cu 0,49C pentru 2016 și 0,48C pentru 2020. Se așteaptă ca diferența dintre 2023 și 2016 să se reducă în lunile următoare, deoarece ultimele luni ale anului 2016 au fost relativ reci… în timp ce restul anului 2023 este de așteptat să fie relativ cald, pe măsură ce se dezvoltă actualul eveniment El Nino”.

Oceanele lumii au stabilit, de asemenea, un nou record de temperatură, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la efectele în lanț asupra climei planetei, a vieții marine și a comunităților de coastă.

Temperatura de la suprafața oceanelor a crescut la 20,96 grade Celsius (69,7 grade Fahrenheit) la 30 iulie, potrivit datelor observatorului climatic al Uniunii Europene.

Precedentul record a fost de 20,95C în martie 2016, a declarat anterior pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice, care a precizat că probele testate au exclus regiunile polare.

„Consecințe grave
„Tocmai am asistat la faptul că temperaturile globale ale aerului și temperaturile globale de la suprafața oceanelor au stabilit noi recorduri istorice în luna iulie. Aceste recorduri au consecințe grave atât pentru oameni, cât și pentru planeta expusă la evenimente extreme tot mai frecvente și mai intense”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al UE.

„2023 este în prezent al treilea cel mai cald an de până acum, cu 0,43C peste media recentă, iar temperatura medie globală din iulie a fost cu 1,5C peste nivelurile preindustriale.

„Chiar dacă acest lucru este doar temporar, arată urgența unor eforturi ambițioase de reducere a emisiilor globale de gaze cu efect de seră, care sunt principalul motor al acestor recorduri”, a spus ea.

Incendiile de pădure au devastat zone întinse din Grecia și au ars 30 de milioane de acri (12 milioane de hectare) în Canada, în timp ce sudul Europei, unele părți din Africa de Nord, sudul Statelor Unite și unele zone din China au fost lovite de un val de căldură devastator.

Carlo Buontempo, directorul Copernicus, a declarat anterior că temperaturile din această perioadă au fost „remarcabile”.

Dincolo de aceste înregistrări oficiale, el a declarat că datele proxy pentru climă care merg mai departe în timp – cum ar fi inelele copacilor sau carote de gheață – sugerează că temperaturile înregistrate în această perioadă ar putea fi „fără precedent în istoria noastră în ultimele câteva mii de ani”.

Șeful ONU, Antonio Guterres, a lansat recent un apel SOS. „Schimbările climatice sunt aici. Este înspăimântător. Și este doar începutul”, a declarat Guterres, îndemnând la acțiuni imediate și îndrăznețe pentru a reduce emisiile care încălzesc planeta.

„Era încălzirii globale s-a încheiat; a sosit era fierberii globale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *