Iulie va fi probabil cea mai fierbinte lună de pe Pământ din ultimele sute, dacă nu chiar mii de ani, a declarat joi reporterilor Gavin Schmidt, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spațiale al Nasa, în timp ce un val de căldură persistent a copt zone din sudul SUA, potrivit The Guardian.
Schmidt a făcut acest anunț în timpul unei întâlniri la sediul central al Nasa din Washington, la care au participat experți în climă ai agenției și alți lideri, inclusiv administratorul Nasa, Bill Nelson, și cercetătorul șef și consilierul principal pe probleme climatice, Kate Calvin.
Întâlnirea a avut loc în timpul unei veri care a pus în evidență criza climatică. Inundații mortale au lovit New England. Fumul incendiilor de vegetație din Canada a sufocat orașele americane. Zeci de milioane de oameni au fost puși sub avertizare de căldură, iar zone din sudul și vestul SUA au înregistrat recorduri de temperatură.
„Asistăm la schimbări fără precedent în întreaga lume”, a declarat Schmidt.
Deși schimbările pot părea șocante, acestea „nu sunt o surpriză” pentru oamenii de știință, a adăugat el. „A existat o creștere a temperaturilor de la un deceniu la altul de-a lungul ultimelor patru decenii”.
Pământul a cunoscut cea mai fierbinte lună iunie înregistrată vreodată, potrivit analizei temperaturilor globale a Nasa, anunțată de agenție săptămâna trecută.
Toată această căldură, a spus Schmidt, „crește cu siguranță șansele” ca 2023 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată. În timp ce calculele sale arată că Pământul are o șansă de 50% de a stabili acest record în acest an, alte modele spun că există o șansă de până la 80%, a spus el.
Oamenii de știință anticipează că anul 2024 va fi chiar mai cald decât 2023, deoarece un model meteorologic El Niño – cunoscut pentru tendința de a crește temperaturile globale – va atinge probabil un vârf spre sfârșitul acestui an.
Ultimul El Niño major, din 2014 până în 2016, a dus la faptul că fiecare dintre acești ani a depășit succesiv recordul de temperatură globală, iar 2016 este în prezent cel mai cald an înregistrat vreodată pe Pământ, a spus Schmidt.
Experții prezenți la reuniune au tras un semnal de alarmă cu privire la schimbările cu care se confruntă Pământul și au spus că acestea sunt direct legate de emisiile de gaze cu efect de seră, deși nu au numit sursa majorității acestor emisii: combustibilii fosili.
„Ceea ce știm din punct de vedere științific este că activitatea umană și, în principal, emisiile de gaze cu efect de seră cauzează în mod inevitabil încălzirea pe care o vedem pe planeta noastră”, a declarat Calvin. „Acest lucru are un impact asupra oamenilor și ecosistemelor din întreaga lume”.
Liderii agenției au prezentat numeroasele sale inițiative axate pe climă, despre care au spus că pot ajuta guvernele să atenueze mai bine criza climatică și, de asemenea, să se pregătească pentru efectele acesteia.
„Vă gândiți la Nasa ca la o agenție spațială, vă gândiți la Nasa ca la o agenție de cercetare aeronautică”, a spus Nelson. „Nasa este, de asemenea, o agenție climatică”.
Cea mai nouă inițiativă a sa, Earth Information Center, va face ca datele climatice de la cei 25 de sateliți ai Nasa să poată fi vizualizate în timp real. Săptămâna trecută a fost deschisă pentru public o expoziție în persoană în sediul agenției, iar săptămâna viitoare va fi lansată o versiune online pe site-ul Nasa, a declarat Nelson.
Liderii au detaliat o serie de alte proiecte de urmărire a schimbărilor de mediu, inclusiv cele care urmăresc poluarea aerului, emisiile de metan, precum și ciclonii tropicali și uraganele. Aceștia au mai spus că agenția își propune să contribuie la reducerea poluării care încălzește planeta, de exemplu prin cercetarea unor forme de transport aerian cu emisii mai reduse de carbon.
Unii legislatori de dreapta încearcă să reducă finanțarea proiectelor legate de climă, inclusiv a unora dintre cele ale Nasa.
Directorul diviziei de științe ale Pământului din cadrul Nasa, Karen St Germain, a declarat că agenția nu dorește doar să accelereze descoperirile științifice. De asemenea, aceasta dorește să se asigure că noile cercetări stimulează pregătirea în domeniul climei, „de la un fermier care evaluează ce să facă cu un singur câmp, până la lideri globali care cântăresc decizii cu impact asupra întregii lumi”.
„Scopul nostru este de a pune la dispoziție informații și înțelegeri științifice în moduri care să ajute publicul”, a spus ea.