Companiile aeriene internaționale ar putea reduce zborurile către Australia în anii următori, deoarece rutele de cursă lungă, foarte poluante, sunt considerate a fi un fruct ușor de obținut pentru a respecta viitoarele angajamente de mediu, a arătat Asociația Aeroporturilor Australiene (AAA) într-un avertisment către parlamentul țării, potrivit The Guardian.
Sistemele obligatorii de reducere a emisiilor pentru aviația globală sunt încă în curs de negociere. Cu toate acestea, Australia riscă să fie „exclusă” din rețeaua internațională de aviație atunci când prețurile la emisiile de carbon și alte obiective obligatorii vor începe să intre în vigoare în următorul deceniu, a declarat Asociația Aeroporturilor Australiene (AAA) într-o declarație prezentată în cadrul unei anchete parlamentare.
„Întrucât Australia se află la marginea rețelei aeriene globale, cu distanțe mari de la aeroporturile australiene la principalele centre regionale și globale din Asia, America de Nord și Orientul Mijlociu, este esențial să ne asigurăm că Australia rămâne o destinație viabilă pentru migrația internațională, turism și călătorii de afaceri”, se arată în prezentarea AAA.
Operatorii care reduc în mod disproporționat frecvența zborurilor către emisfera sudică ca o modalitate ușoară de a-și îndeplini obligațiile într-un viitor cu emisii de carbon ar putea lăsa australienii cu mult mai puține opțiuni – și mult mai scumpe – pentru a se conecta cu alte continente.
AAA a avertizat că este esențial să se asigure că industria locală a combustibilului sustenabil pentru aviație (SAF) și că magazinele sunt capabile să realimenteze aeronavele cu SAF pentru zborul de întoarcere, pentru a preveni ca angajamentele ambițioase în materie de mediu să izoleze Australia, și a cerut guvernului să fie o voce activă la mesele de discuții, pe măsură ce acordurile globale sunt puse la punct.
În timp ce obiectivele aviației interne intră sub incidența propriului sistem de reducere a emisiilor din Australia, emisiile legate de zborurile internaționale sunt luate în considerare în cadrul sistemului de compensare și reducere a emisiilor de carbon pentru aviația internațională (Corsia) al Organizației Aviației Civile Internaționale.
„Eșecul de a negocia un acord eficient și echitabil pentru Australia poate însemna o contracție a conectivității Australiei cu lumea”, a declarat AAA.
James Goodwin, directorul executiv al AAA, a declarat că guvernul australian trebuie să fie „o voce puternică la mesele internaționale unde se discută și se calculează aceste reduceri de emisii”.
El a spus că guvernul trebuie să clarifice faptul că aviația este esențială pentru conectivitatea Australiei și că ar trebui să se pună la fel de mult accent pe reducerea zborurilor inutile pe distanțe scurte în alte părți. De exemplu, o companie aeriană care reduce zborurile din Europa către Australia ar putea, în schimb, să își folosească aeronavele și capacitatea de emisii de dioxid de carbon pentru a efectua mai multe zboruri pe distanțe scurte în Europa – inclusiv rute între destinații care ar putea fi deservite de tren.
AAA consideră că Australia ar trebui să pledeze pentru ca aceste ramificații să fie luate în considerare în cadrul oricărui viitor program de reducere a emisiilor.
În plus, capacitatea combustibilului de aviație sustenabil va fi o modalitate esențială de a face sustenabile zborurile pe distanțe lungi către Australia. Companiile aeriene au început încet să amestece cantități modeste de SAF în amestecurile lor de combustibil și, deși multe dintre ele au anunțat planuri de creștere semnificativă a acestor amestecuri – Qantas s-a angajat să atingă 10% SAF până în 2030 – nu se așteaptă ca producția să atingă cantitățile care să permită companiilor aeriene să atingă angajamente nete zero până în 2050 fără a se baza pe compensații.
Guvernele și întreprinderile australiene au anunțat recent planuri de explorare a conversiei subproduselor din trestie de zahăr și amidon de grâu în SAF, în timp ce alte țări se bazează pe uleiuri de gătit, ulei de palmier și grăsimi animale.
Cu toate acestea, Goodwin a declarat că capacitățile SAF ale altor națiuni sunt mai avansate și că „Australia trebuie să recupereze decalajul”.