Iedera otrăvitoare este pe cale să fie unul dintre marii câștigători ai crizei climatice, cauzate de om. Oamenii de știință se așteaptă ca temuta plantă să profite din plin de temperaturile mai ridicate și de creșterea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă pentru a crește mai repede și mai mare – și pentru a deveni și mai toxică, potrivit unui studiu, citat de NPR.
Experții care au studiat această plantă timp de decenii avertizează că este posibil să existe implicații pentru sănătatea umană. Ei spun că drumeții, grădinarii, peisagiștii și alții ar putea dori să ia măsuri suplimentare de precauție – și să se perfecționeze în identificarea acestei plante – pentru a evita o erupție cutanată cu mâncărimi și bășici.
La sfârșitul anilor 1990, o echipă de cercetători a conceput un studiu ambițios pentru a afla cum ar reacționa plantele – și chiar un întreg ecosistem forestier – la creșterea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă.
Aceștia au construit turnuri mari în jurul a șase parcele forestiere uriașe, circulare, pentru a pompa gazul în aer. Experimentul a fost atent computerizat: Dacă vântul sufla dinspre vest, turnurile de la vest ar fi emis gazul, astfel încât acesta să plutească peste restul parcelei forestiere și să iasă pe partea cealaltă. Ideea era de a simula ceea ce oamenii de știință credeau că vor fi condițiile în 2050.
„Un cilindru al viitorului este modul în care îmi place să îl numesc”, a explicat William Schlesinger, în prezent profesor emerit la Universitatea Duke, care a lucrat la acest studiu împreună cu oameni de știință din cadrul guvernului federal.
Pe parcursul a câtorva ani, cercetătorii au urmărit cum plantele au crescut mai repede cu mai mult dioxid de carbon. Acest lucru era de așteptat, deoarece plantele folosesc în esență acest gaz ca hrană. Copacii au crescut cu aproximativ 18% mai repede în parcelele de pădure cu o concentrație mare de dioxid de carbon.
Cu toate acestea, vița-de-vie a crescut și mai repede, iar iedera otrăvitoare a fost cea mai rapidă dintre toate, crescând cu 70% mai repede decât în lipsa dioxidului de carbon suplimentar.
„A fost maxim. A depășit creșterea a tot restul”, a declarat Schlesinger.
Și asta nu este tot: Cercetătorii au descoperit că iedera otrăvitoare a devenit mai toxică. Nivelurile mai ridicate de dioxid de carbon au stimulat planta să producă o formă mai puternică de urushiol, substanța uleioasă care provoacă erupțiile cutanate neplăcute pe care încercăm cu toții să le evităm.
„Dar nu știm de ce”, a declarat Jacqueline Mohan, profesor la Școala de Ecologie Odum a Universității din Georgia, care a fost implicată în acest studiu.
În cadrul unui alt experiment, Mohan a constatat că frunzele viței de vie au crescut mai mari cu mai mult dioxid de carbon.
Mai recent, Mohan a lucrat la un studiu în curs de desfășurare în pădurea Harvard din centrul statului Massachusetts, unde cercetătorii încălzesc artificial stratul superior al solului cu aproximativ 9 grade Fahrenheit. Ideea este de a simula efectul schimbărilor climatice și de a măsura modul în care răspund plantele. Se pare că iedera otrăvitoare adoră condițiile mai calde.
„Doamne ferește, Betsy, a luat avânt”, a spus ea. „Iedera otrăvitoare prinde mai mult decât orice specie de arbori, mai mult decât orice specie de arbuști”.
Mohan a spus că unul dintre motivele acestei creșteri este probabil faptul că, spre deosebire de arbuști și copaci, lianele pot investi aproape toată energia lor în lungime. Ele nu au nevoie să construiască trunchiuri sau ramuri groase. În plus, a spus ea, solul mai cald în mod artificial pare să favorizeze o ciupercă care prosperă în solul cald și care ajută la creșterea iederii otrăvitoare.
O mâncărime mai mare?
Având în vedere că schimbările climatice au început deja să afecteze condițiile meteorologice și atmosferice la nivel global, iar nivelul de dioxid de carbon din atmosferă este în creștere, atât Schlesinger, cât și Mohan cred că este plauzibil ca iedera otrăvitoare să se schimbe.
Deocamdată nu există studii observaționale pe această temă. „Este o plantă neplăcută la care să lucrezi”, a precizat Schlesinger. Mohan a fost de acord: „Este o specie remarcabil de puțin studiată”.
Unii ecologiști din Massachusetts au raportat că văd tot mai multe exemplare de viță-de-vie crescând în jurul potecilor și curților. Iar medicii spun că au văzut mai multe erupții cutanate provocate de iederă otrăvitoare, inclusiv de tipul celor care duc oamenii la urgențe.
„Fiecare dintre noi o vede în fiecare săptămână”, a declarat Louis Kuchnir, un dermatolog cu un cabinet de 10 medici în suburbiile de la vest de Boston. „Și mă refer la genul de cazuri în care oamenii nu pot dormi și sunt acoperiți de bășici”.
Aproximativ 80% din populație este alergică la iedera otrăvitoare, dar Kuchnir a spus că doar o mică parte din cazuri ajung la medic. Gravitatea reacției depinde de modul în care sistemul imunitar al unei persoane răspunde la uleiul din iedera otrăvitoare.
„Unii oameni vor avea o reacție alergică extraordinară la iedera otrăvitoare, iar alții pur și simplu nu par să monteze nicio reacție alergică”, a spus el.
Kuchnir bănuiește că ar putea exista un alt vinovat de luat în considerare în creșterea reacțiilor la iederă otrăvitoare din ultimii ani – pandemia care închide activitățile de interior și îi împinge pe oameni în grădinile lor și pe trasee.
Pe măsură ce tot mai mulți oameni ies pe trasee, conservatorii observă mai multă iederă otrăvitoare pe poteci și urcând în copaci. În Lincoln, Gwyn Loud a urmărit extinderea proprietății imobiliare a iederii otrăvitoare.
„Este mult mai multă. [Este] peste tot”, a spus Loud, care face parte din consiliul de administrație al Lincoln Land Conservation Trust și locuiește în zonă de 55 de ani.
Ea a observat și o altă schimbare: Frunzele sunt din ce în ce mai mari.