Guvernul a aprobat, miercuri, memorandumul privind proiectele de investiţii pregătite să primească finanţare prin Planul REPowerEU și a mandat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene să demareze procesul de informare a Comisiei Europene şi consultare publică în acest sens.
În luna februarie, Parlamentul European a adoptat planul REPowerEU, în valoare totală de 20 de miliarde de euro în granturi nerambursabile, România urmând să beneficieze de o alocare de 1,39 de miliarde de euro în vederea finanţării de proiecte în domeniul energiei, bani pe care va trebui să îi cheltuiască până în 2026.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, memorandumul aprobă „demararea procesului de informare a Comisiei Europene şi consultare publică pe baza propunerilor de reforme şi investiţii din cadrul noului capitol REPowerEU al „Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă”.
„Prin actul normativ se aprobă un pachet de investiţii ce conţine un portofoliu de proiecte pregătite să primească finanţare prin Planul REPowerEU. Investiţiile incluse pe această listă pun accentul asupra încurajării producerii energiei din surse regenerabile, dar şi pe eficientizarea şi modernizarea reţelei naţionale de transport a energiei electrice şi de gaze naturale”, se arată în comunicat.
De asemenea, memorandumul prevede „mandatarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), în calitate de coordonator naţional al PNRR, să transmită către serviciile specializate ale Comisiei Europene pachetul de reforme şi investiţii, menţionat în cadrul prezentului memorandum, în scopul demarării dialogului informal, derulării procesului de negociere, precum şi a finalizării şi transmiterii oficiale la Comisia Europeană a noului capitol REPowerEU la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR)”, menţionează Guvernul.
MIPE este mandatat să demareze procesul de consultare publică în ceea ce priveşte pachetul de reforme şi investiţii precizat în cadrul prezentului memorandum, cu respectarea legislaţiei naţionale din domeniu şi în linie cu recomandările Comisiei, mai arată sursa citată.