Particulele din fumul incendiilor de pădure pot activa moleculele care distrug stratul de ozon, potrivit unor noi cercetări care sugerează că recuperarea viitoare a ozonului ar putea fi întârziată de incendiile din ce în ce mai intense și mai frecvente, scrie The Guardian.
Un studiu publicat în revista Nature a constatat că fumul produs de incendiile de tufișuri din Australia din 2019-20 a sărăcit temporar stratul de ozon cu 3% până la 5% în 2020.
Fumul de la incendii, care a circulat în jurul globului, a fost expulzat în stratosferă, al doilea strat din atmosfera Pământului, de către un nor de tip pirocumulonimbus.
În stratul de ozon – parte a stratosferei – moleculele de ozon absorb razele ultraviolete de la soare. Acest lucru diminuează cantitatea de radiații care ajunge la suprafața Pământului.
Cercetătorul principal, profesorul Susan Solomon, cercetător în domeniul atmosferei de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts din SUA, a declarat că distrugerea ozonului de către particulele de fum este similară procesului de formare a găurii de ozon din Antarctica în fiecare primăvară, „dar la temperaturi mult mai ridicate”.
Cercetătorii au descoperit că aerosolii de fum pot activa clorul pentru a forma compuși care distrug apoi moleculele de ozon.
Solomon a declarat că prezența clorului în stratosferă a scăzut de când protocolul de la Montreal din 1987 a eliminat treptat utilizarea clorofluorocarburilor care distrug stratul de ozon. „Există o poveste de succes extraordinară în materie de politică științifică”, a spus ea. „Recuperarea lentă a stratului de ozon este de ordinul a 1% pe deceniu în latitudinile medii”.
Dar ea a avertizat că incendiile mai frecvente ar putea întârzia recuperarea ozonului. „Dintr-o dată, într-un singur an [2020], am avut o pierdere de 3% până la 5%. Se va recupera dacă acesta este singurul an în care se întâmplă, dar nu și dacă se întâmplă în continuare.
„Întrebarea pe care o am în minte este: va fi clorul produs de om … diluat și distrus din atmosferă mai repede decât schimbările climatice globale vor crește frecvența și intensitatea acestui tip de incendii? Cred că va fi o cursă.”
Dr. Martin Jucker, lector la Universitatea din New South Wales, care nu a fost implicat în cercetare, a fost de acord că gaura de ozon s-ar putea reface mai lent decât se aștepta, ca urmare a mai multor incendii de vegetație în viitor.