O creștere fără precedent a poluării cu plastic a fost descoperită de oamenii de știință, care au calculat că în oceane plutesc peste 170 de miliarde de particule de plastic cu o greutate totală de aproximativ 2 milioane de tone, potrivit The Guardian.
Aceștia au cerut o reducere a producției de plastic, avertizând că „curățarea este inutilă” dacă acestea continuă să fie pompate în mediu în ritmul actual.
Cercetarea, realizată de Institutul 5 Gyres și publicată în revista Plos One, evaluează tendințele poluării cu plasticul din oceane din 1979 până în 2019. Autorii au remarcat o creștere rapidă a poluării marine cu plastic și au acuzat industria plasticului că nu reciclează sau nu proiectează materialele pentru a fi reciclabile.
Dr. Marcus Eriksen, co-fondatorul Institutului 5 Gyres, a declarat „Creșterea exponențială a microplasticelor în oceanele lumii este un avertisment dur că trebuie să acționăm acum la scară globală, să nu ne mai concentrăm pe curățare și reciclare și să deschidem o eră a responsabilității corporatiste pentru întreaga durată de viață a lucrurilor pe care le produc.
„Curățarea este zadarnică dacă continuăm să producem plastic în ritmul actual, iar despre reciclare am auzit prea mult timp, în timp ce industria plasticului respinge simultan orice angajament de a cumpăra materiale reciclate sau de a proiecta pentru a fi reciclabile. Este timpul să abordăm problema plasticului de la sursă.”
Cercetătorii au analizat 11.777 de mostre de plastic oceanic plutitor pentru a crea o serie cronologică globală care a estimat numărul mediu și masa microplasticelor din stratul de suprafață al oceanului, aliniind datele cu măsurile politice internaționale menite să reducă poluarea cu plastic pentru a evalua eficiența acestora.
Studiul a constatat că, începând din 2005, a avut loc o creștere rapidă a masei și abundenței plasticului oceanic. Acest lucru ar putea reflecta creșterea exponențială a producției de plastic, fragmentarea poluării existente cu plastic sau schimbări în generarea și gestionarea deșeurilor terestre.
Cercetătorii spun că, în lipsa unor măsuri imediate la nivel mondial privind producția de plastic, se așteaptă ca plasticul care intră în mediile acvatice să crească de aproximativ 2,6 ori din 2016 până în 2040.