https://www.theguardian.com/environment/2023/jul/12/stitch-in-time-france-to-help-pay-for-clothes-to-be-mended-to-cut-waste

Franța va acorda prime de până la 25 de euro pentru reparația hainelor și pantofilor pentru a reduce risipa

Guvernul din Franța lansează un program prin care vrea să reducă risipa și deșeurile textile și anunță va plăti o „primă de reparație” pentru a repara articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte, potrivit The Guardian.

Se estimează că în Franța se aruncă anual aproximativ 700.000 de tone de haine, două treimi dintre acestea ajungând la groapa de gunoi.

Începând din octombrie, oamenii vor putea cere înapoi între 6 și 25 de euro din costul reparațiilor de haine și pantofi în atelierele de croitorie sau la cizmăriile care au aderat la acest program.

Bérangère Couillard, secretar de stat pentru ecologie, a anunțat aceste stimulente financiare în timpul unei vizite la un centru de modă responsabilă din Paris. Bonusul pentru reparații va fi plătit dintr-un fond de 154 de milioane de euro pe care guvernul l-a pus deoparte pentru următorii cinci ani, a declarat ea.

Ea a invitat toate atelierele de croitorie și toți cizmarii să se alăture acestui program, care va fi gestionat de organizația ecologică Refashion. „Scopul este de a-i sprijini pe cei care efectuează reparații”, a declarat Couillard în timpul vizitei. Acest lucru ar încuraja atelierele și comercianții cu amănuntul să ofere servicii de reparații cu „speranța de a recrea locuri de muncă”.

Peste 100 de miliarde de textile – termenii acoperă îmbrăcămintea, încălțămintea și lenjeria de casă – sunt vândute anual în întreaga lume. În Franța, acest lucru reprezintă aproximativ 10,5 kg pe an pentru fiecare persoană.

Refashion își propune să încurajeze oamenii nu numai să repare și să refolosească, ci și să reducă cantitatea de textile pe care le cumpără și să le doneze pe cele pe care nu le mai doresc. Potrivit acesteia, aproximativ 56% dintre donații pot fi folosite din nou, iar 32% pot fi reciclate în ceva nou.

Sistemul de bonusuri pentru reparații face parte dintr-un efort mai amplu al guvernului francez, început la sfârșitul anului trecut, de a reforma industria textilă, una dintre cele mai poluante de pe planetă, și de a combate ceea ce se numește fast fashion.

De asemenea, magazinele de îmbrăcăminte și textile trebuie să eticheteze articolele cu materialul folosit și cu țara în care a fost produs și fabricat.

Măsurile de încurajare a consumatorilor să repare, să reutilizeze și să recicleze îmbrăcămintea urmează un program similar care oferă bonusuri celor care repară aparatele electrocasnice.

În 2020, Franța a adoptat o lege care vizează schimbarea metodelor de producție și a obiceiurilor de consum în ceea ce privește produsele de uz casnic, pentru a reduce deșeurile, a conserva resursele naturale și a limita daunele aduse biodiversității, abordând în același timp criza climatică.

Legislația se prezintă sub forma unui plan pe șase ani care a început cu o campanie de educare și informare care a subliniat obiectivele de reducere, reutilizare și reciclare a produselor, inclusiv obiectivele de eliminare a materialelor plastice de unică folosință. În fiecare an sunt introduse noi măsuri în cadrul legislației.

În 2022, clădirile publice, inclusiv gările, spitalele și școlile, au fost obligate să instaleze o fântână cu apă, iar la începutul acestui an s-a interzis restaurantelor cu mai mult de 20 de locuri și restaurantelor de tip fast-food să folosească tacâmuri, farfurii și pahare de unică folosință pentru mesele consumate pe loc.

În 2016, Franța a interzis supermarketurilor să distrugă alimentele nevândute în loc să le doneze pentru redistribuire.

De asemenea, companiile sunt acum obligate să fie mai deschise în ceea ce privește obsolescența planificată a bunurilor pe care le produc și să încurajeze publicarea unui „indice de reparabilitate” pentru a detalia ușurința sau dificultatea cu care un produs ar putea fi reparat.

În următorii trei ani vor intra în vigoare și alte restricții privind produsele care conțin microplastice, inclusiv produsele cosmetice, șampoanele, vopselele de păr și gelurile de duș, precum și utilizarea ambalajelor din plastic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *