Photo 251354556 © José Gutierrez | Dreamstime.com

Franța se pregătește să raționalizeze apa, după cea mai secetoasă iarnă din ultimii 64 de ani

Franța se pregătește să introducă restricții de utilizare a apei în anumite părți ale țării începând cu luna martie, o măsură fără precedent pentru această perioadă a anului, după cea mai secetoasă iarnă din ultimii 64 de ani, a declarat miercuri ministrul mediului, Christophe Bechu, potrivit Reuters.

Franța a înregistrat 32 de zile fără ploi, a anunțat Meteo-France.

Udarea și irigarea sunt deja restricționate în 87 de municipalități din sud, ceea ce se întâmplă de obicei vara, nu iarna, iar la întâlnirile cu oficialii de vineri și luni se va analiza extinderea acestei măsuri, a declarat Bechu.

„Este fără precedent” în această perioadă a anului, a declarat ministrul, pentru postul de televiziune Franceinfo. „Franța este în stare de alertă”.

Bechu nu a precizat care sunt posibilele măsuri, dar a spus că acestea vor fi „blânde” și vor fi luate de la caz la caz, atunci când va fi nevoie într-o anumită zonă, pentru a evita să fie nevoie de măsuri mai dure, de urgență, mai aproape de vară.

De exemplu, umplerea piscinelor ar putea fi restricționată în anumite teritorii, a spus el.

Rezervele hidrologice sunt scăzute în Franța în comparație cu anul trecut, al doilea cel mai scăzut din ultimii zece ani, iar cantitatea de zăpadă din Alpi este, de asemenea, scăzută în comparație cu 2022, care a fost un an deosebit de secetos.

„În general, ne așteptăm la o producție hidroenergetică scăzută și la niveluri mai scăzute ale râurilor pentru primăvară și vară”, a declarat Jean-Paul Harreman, directorul companiei de consultanță EnAppSys BV.

Meteo-France a declarat că precipitațiile din următoarele trei luni vor fi cruciale pentru ca apele subterane și râurile să revină la nivelurile obișnuite înainte de vară.

Din august 2021, toate lunile, cu excepția a trei, au avut un deficit de precipitații.

În timp ce culturile de cereale semănate înainte de iarnă rămân în stare bună, potrivit biroului agricol FranceAgriMer, există temeri că culturile semănate în primăvară, cum ar fi porumbul și sfecla de zahăr, ar putea suferi de stres hidric, la fel ca în timpul secetei de anul trecut.

Acea secetă i-a determinat pe cultivatori să mărească însămânțarea culturilor de iarnă, cum ar fi grâul, și să lase mai puțin loc pentru soiurile de primăvară în acest an, a declarat sindicatul agricol FNSEA.

„Fermierii și-au adaptat deja însămânțările”, a declarat marți presei președintele FNSEA, Christiane Lambert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *