Cea mai mare fermă solară din Europa construită pe o groapă de gunoi închisă a început să genereze energie electrică regenerabilă de la o fostă groapă de gunoi din Essex, relatează The Guardian.
Ferma solară Ockendon, a treia ca mărime din Marea Britanie, include peste 100.000 de module solare care acoperă 70 de hectare de teren.
Proprietarul său, compania de deșeuri Veolia, se așteaptă ca rețeaua solară să genereze suficientă energie electrică curată pentru a alimenta echivalentul a 15.000 de locuințe.
Compania a declarat că speră să dea „o nouă viață” fostei gropi de gunoi, care, altfel, ar fi avut opțiuni limitate de reconversie.
Donald Macphail, directorul operațional al diviziei de tratare a Veolia, a declarat că proiectul va avea „un impact minim la nivelul solului”, ceea ce înseamnă că „animalele sălbatice care au repopulat terenul restaurat pot continua să coexiste cu tehnologia”.
Ar putea exista sute de hectare de depozite de deșeuri închise în Marea Britanie care ar putea găzdui panouri solare, potrivit lui Philippe Queruau, directorul serviciilor de electrificare de la Veolia UK. În plus, mii de hectare de depozite de deșeuri active ar putea fi folosite în viitor pentru panouri solare.
„Deocamdată nu facem decât să zgâriem suprafața”, a spus el. „Dar avem nevoie de mult mai multă energie solară, iar depozitele de deșeuri sunt o locație excelentă.”
Guvernul își propune să mărească de cinci ori capacitatea de energie solară existentă în Marea Britanie, de 14 gigawați (GW), până la 70GW până în 2035. Acest lucru ar necesita ca un proiect de amploarea celui de la Ockendon să fie instalat aproximativ la fiecare cinci zile în următorii 12 ani.
Frank Gordon, director de politici în cadrul Asociației pentru energie regenerabilă și tehnologie curată, cunoscută anterior sub numele de Asociația pentru energie regenerabilă, a declarat: „Avem nevoie urgentă de mai multă energie solară în Marea Britanie pentru a ne ajuta să ne atingem obiectivele net zero obligatorii din punct de vedere juridic, iar vremea extraordinară din această vară la nivel mondial a subliniat și mai mult necesitatea de a acționa în domeniul climei.”
Veolia este una dintre numeroasele companii care instalează energie solară pe acoperișuri urbane, cum ar fi spitale și parcări. Compania explorează, de asemenea, potențialul instalațiilor solare plutitoare pe rezervoarele de apă, precum și al modulelor solare fixate pe partea superioară a camioanelor de gunoi cu motor diesel, pentru a ajuta la alimentarea cu energie a elevatoarelor de pubele sau a aerului condiționat.
Cea mai mare barieră în calea ambițiilor solare ale Regatului Unit este cererea mare de conectare la rețeaua națională, care a dus la o serie de cereri și la o coadă de așteptare între 10 și 15 ani.
Operatorul de sistem de electricitate al National Grid și autoritatea de reglementare a sectorului au luat măsuri pentru a rezolva problema în ultimele luni, în încercarea de a reduce la jumătate timpul de așteptare pentru ca dezvoltatorii de energie regenerabilă să se conecteze la rețea.
Queruau a declarat că ferma solară Ockendon nu se confruntă cu o întârziere îndelungată pentru conectarea la rețea – și va împărți părți din infrastructura rețelei cu o altă fermă solară majoră din apropiere.