Nevoile de finanțare pentru adaptare ale țărilor în curs de dezvoltare sunt de 10-18 ori mai mari decât fluxurile de finanțare publică internațională – cu peste 50% mai mari decât estimarea intervalului anterior, se arată într-un nou raport al ONU, lansat înaintea discuțiilor COP28 privind clima care au loc la Dubai, Emiratele Arabe Unite, scrie ESG News.
Raportul estimează că deficitul actual de finanțare a adaptării este de 194-366 de miliarde de dolari pe an. Raportul mai face referire la un studiu care arată că doar cele 55 de economii cele mai vulnerabile din punct de vedere climatic au înregistrat pierderi de peste 500 de miliarde de dolari în ultimele două decenii. Aceste costuri vor crește vertiginos în următoarele decenii.
Finanțarea internațională pentru protejarea comunităților împotriva valurilor de căldură, a inundațiilor și a secetei reprezintă doar 5-10% din necesarul actual și, de fapt, a scăzut în ultimii ani, în condițiile în care fenomenele meteorologice extreme au lovit și mai puternic.
Potrivit scenariilor analizate de studiile citate în raportul ONU, costurile adaptării în țările în curs de dezvoltare sunt estimate la 215 miliarde de dolari pe an în acest deceniu și se preconizează că vor crește semnificativ până în 2050.
Totodată, studiile indică faptul că fiecare miliard de dolari investit în adaptarea zonelor de coastă la inundații duce la o reducere de 14 miliarde de dolari a pagubelor economice. În același timp, 16 miliarde de dolari pe an investite în agricultură ar împiedica aproximativ 78 de milioane de oameni să moară de foame sau să sufere de foamete cronică din cauza impactului climatic.