La summitul ONU pentru climă Cop26 de la Glasgow, sute de reprezentanți ai guvernelor și instituțiilor private și-au unit forțele într-o serie de angajamente care promiteau obiective ambițioase în ceea ce privește reducerea metanului, protecția pădurilor și renunțarea la finanțarea combustibililor fosili, scrie The Climate Home.
După aproape doi ani, Climate Home News analizează modul în care aceste angajamente rezistă la testul timpului.
Unul dintre angajamente a fost reducerea emisiilor de metan de origine umană cu 30% între 2020 și 2030. Dar, de la Cop26, concentrația de metan din atmosferă a continuat să crească rapid, ajungând în prezent la o concentrație de peste două ori și jumătate mai mare decât cea din perioada preindustrială.
În ceea ce privește protecția pădurilor, liderii țărilor s-au angajat să conserve pădurile, să combată incendiile de vegetație, să faciliteze agricultura durabilă, și să crească „semnificativ” furnizarea de fonduri pentru atingerea acestor obiective până în 2030.
Potrivit unei evaluări realizate de o coaliție de ONG-uri, țările nu sunt încă pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivul promis la Glasgow și pentru a pune capăt defrișărilor până în 2030. De fapt, situația se înrăutățește. Potrivit studiului, defrișările la nivel mondial au crescut cu 4% anul trecut, eliminând 6,6 milioane de hectare de pădure.
Finanțarea combustibililor fosili, a fost o altă tema majoră a summitului de acum doi ani. 34 de țări și cinci bănci de dezvoltare – predominant din țările bogate – au semnat angajamentul la Cop26 de a pune capăt, până la sfârșitul anului 2022, la orice nou sprijin public direct pentru sectorul internațional al energiei pe bază de combustibili fosili, cu excepția unor circumstanțe limitate și clar definite. Printre acestea se numără țările G7 – cu excepția Japoniei – și majoritatea statelor membre ale UE.
Între timp, marea majoritate a semnatarilor au introdus politici în conformitate cu promisiunea făcută la Glasgow.