Photo 60947274 © Snap2ArtRF | Dreamstime.com

Ferma de rinoceri din Africa de Sud, cea mai mare din lume, cumpărată de un ONG

Cea mai mare fermă de rinoceri din lume, care adăpostește 2.000 de animale și care se află în Africa de Sud, a fost cumpărată de ONG-ul African Parks, a anunțat luni organizația, potrivit AFP.

Locul de reședință a aproape 80% din rinocerii din lume, Africa de Sud este un punct fierbinte al braconajului, determinat de cererea din Asia, unde coarnele sunt folosite în medicina tradițională pentru presupusul lor efect terapeutic.

Guvernul a declarat că 448 dintre aceste animale rare au fost ucise în întreaga țară anul trecut, cu doar trei mai puține decât în 2021, în ciuda protecției sporite în parcurile naționale, cum ar fi renumitul Kruger.

„African Parks a intervenit în calitate de nou proprietar al celei mai mari operațiuni private de reproducere a rinocerilor în captivitate din lume”, a precizat ONG-ul de conservare în declarație.

ONG-ul va prelua situl de 7.800 de hectare „Platinum Rhino” din provincia North West, despre care spune că în prezent găzduiește 15% din populația sălbatică de rinoceri albi sudici rămasă în lume.

Ferma de rinoceri a fost deținută anterior de John Hume, un conservaționist sud-african în vârstă de 81 de ani, care a scos la licitație proprietatea la începutul acestui an.

Deși acesta a declarat că a căutat un „miliardar” care să o preia, African Parks a declarat că nu a primit nicio ofertă, lăsând rinocerii în „pericol serios de braconaj”.

ONG-ul a declarat că a primit sprijin din partea guvernului Africii de Sud.

Peter Fearnhead, directorul executiv al African Parks, a declarat că ONG-ul nu a avut „nicio intenție de a fi proprietarul unei operațiuni de creștere a rinocerilor în captivitate cu 2.000 de rinoceri”.

„Cu toate acestea, recunoaștem pe deplin imperativul moral de a găsi o soluție pentru aceste animale, astfel încât acestea să poată juca din nou rolul lor integral în ecosistemele pe deplin funcționale”, a adăugat el, descriind amploarea operațiunii ca fiind „pur și simplu enormă și, prin urmare, descurajantă”.

„Cu toate acestea, este, în egală măsură, una dintre cele mai interesante și strategice oportunități de conservare la nivel global”, a spus el în declarația de presă.

African Parks, care gestionează 22 de zone protejate de pe întregul continent, afirmă că intenționează să elimine treptat programul de reproducere și să readucă cei 2.000 de rinoceri albi sudici în sălbăticie în următorii 10 ani.

Securitate și supraveghere

Specia a fost vânată până aproape de dispariție la sfârșitul secolului al XIX-lea, dar și-a revenit treptat datorită deceniilor de protecție și eforturilor de reproducere.

Hume a declarat pentru AFP într-un interviu acordat înainte de vânzare că, de-a lungul anilor, a cheltuit aproximativ 150 de milioane de dolari pentru proiectul său filantropic masiv de salvare a celui de-al doilea mamifer terestru ca mărime din lume.

Securitatea și supravegherea au reprezentat cel mai mare cost al fermei, a spus fostul om de afaceri.

„Mi-am folosit toate economiile de-o viață cheltuind pentru acea populație de rinoceri timp de 30 de ani. Și în cele din urmă am rămas fără bani”, a declarat el pentru AFP în aprilie.

Kilometri de garduri, camere de luat vederi, detectoare de căldură și o armată de grăniceri patrulează în situl în care lucrează aproximativ 100 de persoane.

Amploarea totală a măsurilor de securitate luate și numărul de pădurari înarmați care stau de pază sunt ținute secrete.

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a declarat că această acțiune reprezintă „un colac de salvare pentru o specie aproape amenințată”.

Braconierii au vizat din ce în ce mai mult rezervațiile private în goana lor după coarne, care constau în principal din cheratină dură, aceeași substanță care se găsește în unghiile umane.

Acestea sunt foarte căutate pe piețele negre, unde prețul pe greutate rivalizează cu cel al aurului și al cocainei, estimat la 60.000 de dolari pe kilogram.

O mare parte din cererea de coarne provine din Asia, unde acestea sunt folosite în medicina tradițională pentru presupusul lor efect terapeutic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *