Emisiile de cărbune pe cap de locuitor continuă să crească, în ciuda angajamentelor privind clima și a eforturilor de tranziție ale unor membri ai grupului de economii majore, potrivit unui nou studiu citat de AFP.
Grupul, ai cărui lideri se întâlnesc la New Delhi în acest weekend, reprezintă 80% din emisiile globale din sectorul energetic.
Însă, în cadrul discuțiilor din iulie, nu a reușit să ajungă la un acord cu privire la faptul că emisiile globale ar trebui să atingă un nivel maxim până în 2025 sau să intensifice masiv utilizarea energiei regenerabile.
Între 2015 și 2022, emisiile de cărbune ale G20 pe cap de locuitor au crescut cu nouă procente, potrivit studiului publicat marți de Ember, un grup de reflecție în domeniul energiei care militează pentru energie regenerabilă.
Douăsprezece membri ai G20, printre care Marea Britanie, Germania și Statele Unite, au reușit să reducă semnificativ emisiile pe cap de locuitor.
Însă alte țări, inclusiv India, Indonezia și China, gazda G20, au înregistrat o creștere a emisiilor.
Indonezia, care anul trecut a primit promisiuni de 20 de miliarde de dolari din partea națiunilor bogate pentru a renunța la cărbune, și-a crescut emisiile pe cap de locuitor generate de acest combustibil crescând cu 56% față de 2015.
Chiar și unele țări care au reușit să își reducă emisiile continuă să emită cu mult peste media globală pe cap de locuitor, se arată în raport.
„China și India sunt deseori acuzate că sunt marii poluatori ai energiei pe bază de cărbune din lume”, a declarat Dave Jones, liderul Ember pentru informații globale.
„Dar, atunci când luați în considerare populația, Coreea de Sud și Australia au fost cei mai mari poluatori încă din 2022”.
Creșterile vin în ciuda avertismentelor persistente că sunt necesare reduceri profunde ale emisiilor de combustibili fosili pentru a menține planeta locuibilă.
Centralele electrice pe cărbune care nu utilizează tehnologia de captare a carbonului trebuie să scadă cu 70-90% în opt ani, potrivit Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice.
Însă mulți membri ai G20 nu au prezentat încă strategii cuprinzătoare de reducere a utilizării cărbunelui, a remarcat Ember.
„Creșterea energiei eoliene și solare ajută la reducerea emisiilor de energie pe bază de cărbune pe cap de locuitor în multe țări, dar nu este încă suficient pentru a ține pasul cu creșterea cererii de energie electrică în majoritatea țărilor emergente”, a avertizat raportul.
Grupul a făcut apel la membrii G20 să convină în acest weekend asupra triplării energiilor regenerabile până în 2030 și să ofere politici clare privind eliminarea treptată a energiei pe bază de cărbune.