Proporția fondurilor de investiții din Europa care utilizează termeni legați de ESG în denumirile lor a crescut de peste 4 ori în ultimii 10 ani, potrivit unui nou studiu publicat de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), autoritatea de reglementare a piețelor din UE, citat de ESG Today.
Studiul a descoperit că administratorii de fonduri preferă să utilizeze termeni ESG mai generali, ceea ce poate face dificilă pentru investitori să verifice dacă investițiile se potrivesc cu numele fondurilor. De asemenea, s-a constatat că documentele destinate investitorilor din retail tind să includă mai multe informații despre aspectele ESG decât cele destinate investitorilor instituționali.
În ultimii zece ani, ESMA a constatat că fondurile care includ un limbaj legat de ESG în denumirile lor au crescut până la 14% din activele administrate în UE în 2023, față de doar 3% în 2013, și au ajuns acum la 974 de miliarde de euro dintr-un total de 6.800 de miliarde de euro de active administrate. Creșterea a luat avânt în 2016, în urma Acordului de la Paris din 2015, și a crescut exponențial din 2018 până la sfârșitul anului 2022, deși dezvoltarea de noi produse de investiții ESG a încetinit în 2023.
Pe lângă dezvoltarea de noi fonduri, multe produse și-au schimbat numele pentru a utiliza termeni legați de sustenabilitate, 1.356 de fonduri, reprezentând 4,6 % din fondurile de acțiuni, obligațiuni și active mixte gestionate în mod activ cu sediul în UE, au adăugat termenul de ESG la numele lor începând din 2018, cu o creștere deosebit de accentuată în 2021 și 2022.