Creșterea rapidă a implementării energiei solare, eoliene și a bateriilor înseamnă că, până în 2030, sistemul global de electricitate poate oferi o cale ambițioasă de energie netă zero, potrivit unui nou studiu realizat de RMI în parteneriat cu Bezos Earth Fund, scrie ESG News. Această creștere exponențială a energiei electrice din surse regenerabile generează beneficii pe scară largă, inclusiv securitatea aprovizionării și creșterea numărului de locuri de muncă, precum și contracararea inflației prețurilor la energie.
Cercetările complementare ale Systems Change Lab, publicate tot vineri, arată că opt țări au crescut deja producția de energie solară și eoliană mai repede decât este necesar pentru a limita încălzirea globală la 1,5°C, demonstrând că o tranziție rapidă către energia regenerabilă este posibilă.
RMI preconizează că, până în 2030, energia solară și eoliană va furniza peste o treime din totalul energiei electrice la nivel mondial, față de aproximativ 12% în prezent. Pe baza acestor previziuni, energia solară și eoliană ar genera 12 000-14 000 TWh până în 2030, de 3-4 ori mai mult decât în 2022. De asemenea, ar depăși apelurile recente, până la COP28, pentru triplarea capacității totale de energie regenerabilă până în 2030.
Între timp, cererea de energie electrică din combustibili fosili va fi în scădere abruptă, potrivit analizei RMI, cu până la 30% față de vârful din 2022 până în 2030, pe măsură ce energia electrică din surse regenerabile va depăși în continuare hidrocarburile în ceea ce privește costurile.
Diferite țări în frunte
Anumite țări și regiuni-cheie, printre care China și Europa, sunt lideri în adoptarea tehnologiilor energetice curate, cu o rată de creștere exponențială. Cu toate acestea, implementarea surselor regenerabile este, de asemenea, din ce în ce mai bine distribuită la nivel mondial, inclusiv în Orientul Mijlociu și Africa, care ajung rapid din urmă și valorifică tendința de creștere globală.
Uruguay, Danemarca, Lituania, Namibia, Țările de Jos, Palestina, Iordania și Chile au crescut deja producția de energie solară și eoliană cu viteze rapide, demonstrând că o tranziție rapidă poate fi realizată în multe contexte diferite, arată cercetările efectuate de Systems Change Lab.
La nivel mondial, energia eoliană și solară trebuie să crească de la 12 % la 41 % până în 2030, ceea ce reprezintă o creștere de 29 de puncte procentuale. Danemarca, Uruguay și Lituania au realizat deja o astfel de creștere într-un interval comparabil de opt ani. Namibia, Țările de Jos, Palestina, Iordania și Chile au crescut producția de energie solară și eoliană în ritmuri suficiente timp de cinci ani.
Aceste țări au crescut producția eoliană și solară în circumstanțe foarte diferite. Acestea cuprind atât țări în curs de dezvoltare, cât și țări dezvoltate, cu un PIB pe cap de locuitor cuprins între 4.000 și 67.000 de dolari pe an. Aceste țări au fost impulsionate să accelereze producția de energie regenerabilă de o serie de factori, printre care adoptarea unor politici inteligente și eficiente, menținerea angajamentului politic, reducerea costurilor energiei regenerabile și îmbunătățirea securității energetice.
„Tendința de creștere exponențială a energiei electrice din surse regenerabile poate fi exploatată pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să devanseze curba și să treacă mai repede la un sistem de electricitate mai curat și mai accesibil”, a declarat Andrew Steer, președinte și CEO al Bezos Earth Fund.
RMI preconizează că ceea ce este deja cea mai ieftină formă de energie electrică din istorie își va înjumătăți din nou aproximativ prețul până în 2030, scăzând până la 20 de dolari/MWh pentru energia solară, de la peste 40 de dolari/MWh în prezent.
Costul energiei electrice din surse regenerabile a scăzut vertiginos în ultimii 10 ani, depășind o barieră cheie în calea implementării pe scară largă. Costurile energiei solare și ale bateriilor au scăzut cu 80% între 2012 și 2022, în timp ce costurile energiei eoliene offshore au scăzut cu 73%, iar cele ale energiei eoliene terestre au scăzut cu 57%, arată datele BNEF.
„Creșterea exponențială a energiei curate este o forță de neoprit care va pune mai multă putere de cumpărare în buzunarele consumatorilor. Beneficiul implementării rapide a surselor regenerabile este o mai mare securitate și independență energetică, plus o deflație pe termen lung a prețurilor la energie, deoarece aceasta este o tehnologie fabricată – cu cât instalați mai multe, cu atât devine mai ieftină”, a declarat Kingsmill Bond, Senior Principal, RMI.
Acest lucru se întâmplă în contextul în care se așteaptă ca evaluarea globală, care prezintă rezultatele unei evaluări pe doi ani a eforturilor globale de îndeplinire a obiectivelor din Acordurile de la Paris, să evidențieze un deficit major în ceea ce privește progresele necesare pentru a stopa criza climatică în curs de accelerare.
Cu toate acestea, această evaluare retrospectivă nu ține cont de creșterea exponențială a noilor tehnologii energetice în cele mai mari industrii ale sistemului de combustibili fosili. Electricitatea și transportul rutier reprezintă mai mult de jumătate din cererea de combustibili fosili și au atins puncte de cotitură în ceea ce privește implementarea, deschizând calea pentru o adoptare pe scară largă.
„Acesta este un semnal clar pentru factorii de decizie politică, întreprinderi și investitori de a profita de oportunitatea de a accelera tranziția energetică. Apelul de a tripla investițiile și capacitatea de energie electrică din surse regenerabile până în 2030 este realizabil. Dar numai prin eliminarea barierelor care împiedică implementarea mai rapidă a surselor regenerabile, de la simplificarea procesului de autorizare la redirecționarea subvențiilor pentru energia poluantă. În caz contrar, creșterea exponențială la care asistăm și beneficiile care o însoțesc ar putea fi deraiate inutil”, a declarat Christiana Figueres, fost secretar executiv al UNFCCC și partener fondator al Global Optimism.